Mesečni arhiv: januar 2022

Projekt pisanja razglednic 5. razredom po Sloveniji

V mesecu novembru so se učenci 5. razreda vključili v projekt dopisovanja s 5. razredi po Sloveniji. V domačem kraju so učenci posneli različne fotografije in jih poslali učiteljici, ki je oblikovala razglednice. Nato so pri dodatnem pouku napisali besedilo in naslove.Kmalu so na šolo začele prihajati razglednice iz različnih koncev Slovenije. Vsake so se zelo razveselili. Oblikovali so nemo karto Slovenije, poiskali na zemljevidu Slovenije kraj, od koder je prispela razglednica, ga označili na nemi karti ter ga povezali z razglednico. Dejavnost je bila poučna in zanimiva.

Obvestilo

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je Vlada RS 17. 1. 2022 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 in Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Obe spremembi sta objavljeni v Uradnem listu RS, št. 8/22 z dne 17. 1. 2022.

OBVESTILO GLEDE NAPOTITVE V KARANTENO S STRANI NIJZ

NIJZ nas je obvestil, da se je zaradi izrazitega porasta okužb s SARS-CoV-2, obdobje od
prejema seznama visokorizičnih kontaktov, ki ga pripravljamo v vašem zavodu, do napotitve v karanteno na domu podaljšal za nekaj dni. V soboto 15. 1. 2022 je zamik znašal že dva dni.
V prihodnjih dneh je pričakovati še podaljšan zamik. Ob tem nas NIJZ seznanja, da se prejeti seznami visokorizičnih kontaktov obravnavajo po vrsti glede na čas prejema.
Starši oziroma zakoniti zastopniki otrok in učencev bodo za svoje otroke napotitev v
karanteno na domu s strani NIJZ prejeli nekaj dni po pričetku karantene. Pridobitev Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu (eUprava) je možna tudi za nazaj, zato ta časovni zamik ne predstavlja ovire pri pridobivanju uradnega dokumenta, iz katerega izhajajo pravice.

2. dan v Kranjski Gori

Tudi drugi dan v Kranjski Gori je potekal zelo aktivno. Po dopoldanskem smučanju smo spoznavali osnove smučarskega teka in tako pretekli kar veliko kilometrov.  Zvečer smo se podali na dolg sprehod in si ogledali čarobnost mesta. Naš zadnji večer smo  zaključili v večnamenskem prostoru z družabnimi igrami polnimi sproščujočega smeha. 
Zimska šola v naravi nam bo ostala v lepem spominu, saj smo doživeli veliko lepega in osvojili tudi nova znanja. 

Jutri pa sledi še vijuganje po belih strminah, kosilo in odhod domov. V domač kraj se vračamo okrog 15. ure.

1. dan v Kranjski Gori

Ob prihodu v sončno Kranjsko Goro smo se najprej nastanili v domu CŠOD, ki leži tik ob smučišču.  Po kosilu smo se razdelili v smučarske skupine. V prijetnem in lepem vremenu smo uživali v popoldanski smuki. Tudi učenci, ki so prvič stopili na smuči, so že vijugali po belih strminah. Popoldan so nam učitelji predstavili nevarnosti v naravi. Po večerji smo spoznali še telovadnico, kjer so nam predstavili opremo za tek na smučeh, ki nas čaka jutri. Konec dneva smo zaključili z družabnimi igrami, nato pa  polni prijetnih misli zaspali. 

Deček, ki je prehitro rasel

Učenci 2. triade so se v zasneženem jutru odpeljali s spremljevalkami Lucio Ahčin Bavdek, Anico Prosen in vodjo KD Olgo Novak v Cankarjev dom, kjer so si v Linhartovi dvorani ogledali opero za otroke, Deček, ki je prehitro rasel. Z začetkom so zamujali 17′, trajala pa je 45′. Operni ansambel, ki se je hipoma celo vključil v igro, je glasbo v živo igral med odrom in publiko … Učenci so bili z vsebino predhodno natančno seznanjeni. Ob vizualnih in svetlobnih efektih se je odvijala poučna zgodba o “drugačnem sošolcu”, ki si želi biti takšen kot drugi – tako velik. Ko mu to željo dr. Skrčko uresniči na pobudo idealistične, humanistične učiteljice, se izkaže, da bo nazaj zrastel, če ne bo trobil v isti rog kot večina. Preizkušnja z razbojnikom pa razkrije njegovo plemenito srce in močno individualnost, samosvojost in pogum. Ponovno je izredno velik devetletnik, a po novem junak. Opera ima izredno močno sporočilo o pomenu: biti si zvest, biti to, kar si ti. Edino to ti lahko najbolje rata! Izredna pevska zasedba je z dinamičnim gibanjem odigrala zgodbo, besedilo se je gledalcem predvajalo v pisni oz. vidni obliki, edino doktorjev odnos do svoje med. sestre štrli v zrak kot velikanski, moteč, črn stopl. Škoda tenorista Igorja Torkarja!
Četrtošolci so nazaj grede prijetno presenetili s poznavanjem in petjem slovenske glasbe, pod vodstvom Žana Pavea, slišalo pa se tudi radosten vzklik: “Najboljši kulturni dan do sedaj!”