Arhivi avtorja: Martina Batista Jenko

Naravoslovni dan Učna pot “BEU KAMN”

Učenci od 7. do 9. razreda so imeli naravoslovni dan. Izvedli so ga na učni poti “Beu kamn”.

Pred odhodom so na šoli pojedli slovenski tradicionalni zajtrk: maslo, med, kruh, mleko in jabolko. Na pohodu so si ogledali naravne in kulturne znamenitosti kraja: grad Kalc, Bačko presihajoče jezero, Gradišče, naravni most, zbiralnik vode in perivlo lokev, vaški studenec, kapelo sv. Ivana in cerkev sv. Ane.

3. MESTO V PROJEKTU VARNO NA KOLESU

Učenci 5. razreda so bili v šolskem letu 2020/21 vključeni v projekt Varno na kolesu.

V okviru projekta so opravljali različne naloge s področja kolesarjenja.

V petek, 28. maja 2021, je preko zooma potekala zaključna prireditev projekta in podelitev nagrad. Tudi petošolci so si jo ogledali in bili zelo zadovoljni, ko so izvedeli, da so izmed 152 šol prejeli 3. mesto za opravljene naloge sklopa A.

Prejeli so 300 eur nagrade in vsak svojo čelado. Iskrene čestitke!

Razredničarka Vanja Delost

SIMBIOZA IN MEDGENERACIJSKO DRUŽENJE

Šola je vključena v projekt Simbioza, v okviru katerega so  šestošolci izvedli organizacijo medgeneracijskega pohoda in druženja.

Najprej so pripravili vabila, ki so jih nesli staršem, starim staršem, sosedom.

V okviru gospodinjstva so v skupinah zamesili testo in spekli tri vrste piškotov.

V petek, 29. 5. 2021, pa so popoldne organizirali pohod za tri generacije. Udeleženci  smo se dobili pred šolo in peš nadaljevali do gradu Kalc. Bilo nas je blizu 50. Tam so šestošolke in nekateri starši pripravili mizo s pijačo in piškoti. Manjkali pa niso niti čevapčiči in domač kruh. Zahvaljujemo se vsem, ki so nam priskočili na pomoč.

Preživeli smo lep, sončen, športni popoldan.

Aktivnosti nadarjenih učencev

Učenci 5., 6. in 7. razred, ki so vključeni v individualno in skupinsko pomoč (ISP), so v tem šolskem letu opravili kar nekaj zanimiv aktivnosti.
Udeležili so se kuharskih delavnic, kjer so se izkazali v samostojni pripravi jedi v okviru projekta Kuhna pa to. Organizator projekta jim je priskrbel tudi celotno kuharsko uniformo. Pripravljali so nekatere tradicionalne jedi, ki so značilne za naše kraje (jota, šnite, pastirska pita, biskvit s sadjem) in nekatere modernejše (sotiran krompir, piščanec z gobami, piškoti).
Poleg tega pa so 29. 5. za nagrado obiskali tudi Ljubljano in Hišo iluzij.
Več si lahko ogledate na fotografijah.

ŠPORTNI DAN NA KOLESUV 4. IN 5. RAZREDU

Sončno sredo, 26. maja 2021, smo v 4. in 5. razredu izkoristili za športni dan z naslovom kolesarjenje.

Učenci so v šolo pripeljali svoja kolesa. Na šolskem igrišču so se najprej v skupinah preizkušali v spretnosti vožnji med ovirami nato pa so  skupaj z učiteljico posamično vadili za praktični del kolesarskega izpita. Učencem je bilo všeč, ker so dan preživeli športno na svežem zraku.

Šolski plesni festival

Tudi naša šola se je v letošnjem letu pridružila plesnemu tekmovanju
ŠPF. V torek, 18. 5. 2021, smo imeli predizbor in le najboljši posamezniki so se udeležili področnega tekmovanja, ki je potekalo preko aplikacije Zoom v sredo, 26. 5., v telovadnici naše šole.
Posamezniki so se pomerili v HIP HOPU, LATINU in POPU. Naše tekmovalke so si priplesale odlične rezultate. V kategoriji od 4. do 6. razreda so učenke dosegle v popu 3. mesto, v hip hopu in latinu pa 4. mesto. V kategoriji od 7. do 9. razreda pa so si dekleta priplesale v popu 7. mesto, v hip hopu in latinu pa 1. mesto in se tako z najvišjim skupnim seštevkom uvrstile na državno tekmovanje, ki bo v torek, 1. junija.

Vsem dekletom čestitamo za odlične uvrstitve in držimo pesti še v torek!

NARAVOSLOVNI DAN V 2. RAZREDU : ČEBELE – NAŠE PRIJATELJICE

Naravoslovni dan (20.5.2021) smo začeli z igro Vislice, kjer so učenci premagali učiteljico,
ker so našli besedi kranjska čebela. Poslušali so pesem Čebelar (L. Slak) in zaplesali ples na pesem čebelice Lili, ki nas že 2 leti spremlja v našem učnem gradivu. Predstavitev današnjega dela ni bila potrebna. Učenci so lutki Lili povedali, kaj že vedo o čebelah. Ogledali smo si film o čebelah in čebelarju. O tem smo se pogovorili. Brali smo in se pogovarjali ob knjigi o čebelah. To smo počeli po delih in sproti delali zapise ob slikah v zvezek (čebele samotarke, medonosne čebele, čebelja družina, vloge čebel delavk, trotov, matice, deli telesa, čebelar, čebelarjenje…). Med tem delom smo izvajali čebelje gibalne igre (prenašanje jabolka – brez čebel ne bi bilo sadja, iskanje kanglic z medom z zaprtimi očmi…). Izdelali smo čebelice iz kamnov. Pregledali smo knjigo brez besedila (Čebela in jaz) in sestavili ter zapisali čebeljo pravljico.
Zaključili smo s slikanjem čebelje pravljice na asfalt.