Arhivi avtorja: Martina Batista Jenko

Evropski teden mobilnosti

Od 16. 9. – 23. 9. 2022 traja Evropski teden mobilnosti pod geslom »Trajnostno povezani«. Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza.
Z namenom, da tudi mi spodbudimo k uporabi trajnostne mobilnosti in zmanjševanju avtomobilskega prometa v bližini šole, smo v dnevih od 19.9. – 30.9. 2022 organizirali Pešbus, ki »vozi« z Bača in iz Knežaka. Pri tem projektu sodeluje 28 učencev-pešcev in 9 spremljevalcev iz obeh vasi.
Na dan brez avtomobila (22.9.) pa so parkirišča ob šoli ostala prazna, saj smo vsi zaposleni na šoli svoje jeklene konjičke parkirali na parkirišču ob poslovilni vežici, ki se nahaja nekaj metrov pred šolo.

Športni dan

V torek, 6. septembra so učenci od 6. do 9. razreda obuli planinske čevlje in pogumno osvojili dva bližnja hriba. Mlajši so se povzpeli na Vremščico, starejši pa na slovenski najvišji izvenalpski vrh Snežnik. Vreme je bilo čudovito in naše telo nam je bilo hvaležno!

Da je bil naš korak lažji, nas je spodbujal in na vrhu Vremščice čestital naš Šapko!

OBVESTILO

Spoštovani.

Obveščamo vas, da bomo v četrtek, 22.9.2022 sodelovali v evropski akciji

DAN BREZ AVTOMOBILA.


Na šolskem zemljišču se ta dan ne bo parkiralo do 15. ure.

Predlagamo, da ta dan parkirate na javnem parkirišču v Knežaku, ki je v okolici žalnega objekta.

Vodstvo šole in koordinatorji projektov, ki so povezani s trajnostnim razvojem in varstvom v prometu

Prvi šolski dan

Komaj smo čakali 1. september, kajne? Učenci naše šole so se zbrali v telovadnici, kjer jim je dobrodošlico po poletnih počitnicah zaželela ravnateljica šole, pozdravil pa jih je tudi medvedek Šapko. Nadaljevanje prvega šolskega dne so preživeli z razredničarkami in začeli s prvimi uvodnimi urami. Prvošolci so se nam pridružili ob 9h, ko so jim devetošolci podelili rumene rutke, nato pa jih je sprejela ravnateljica v spremstvu policista.

OŠ Toneta Tomšiča v projektu Erasmus plus

Erasmus plus je dragocena priložnost za spoznavanje različnih evropskih kultur ter učenju novih veščin. Na osnovni šoli Toneta Tomšiča Knežak smo ponosni, da nam je uspelo izpeljati projekt izobraževanja za pedagoške delavce. V zadnjem tednu junija sem se udeležila enotedenskega tečaja “Integrating creativity and innovation into the classroom” v irski prestolnici, Dublin. Cel projekt je sofinanciran iz programa Erasmus plus. V skupini so bili učitelji iz Italije, Španije, Slovaške, Češke in Slovenije.

Dandanes je računalniška pismenost ključnega pomena na vseh področjih šolskega življenja. V tem tednu smo spoznali raznolike aplikacije za uporabo pri pouku in tudi doma. Spoznali smo, da se učenje ne ustavi samo z uporabo teh aplikaciji, temveč tudi pri razvijanju novih aplikaciji.

Celoten članek je dostopen na povezavi: https://docs.google.com/document/d/1QksQI28shqEmfWmHjTL72w_07378GiCiQ5fxpEruKzc/edit?usp=sharing

Lucia A. Bavdek

Pred 50. leti…

Na današnji dan pred 50 leti se je v sklopu OŠ Toneta Tomšiča Knežak uradno odprl vrtec. Vpisanih je bilo 18 otrok. Prva vzgojiteljica je bila Neda Tomšič, kasneje Godec z Bača, varuhinja pa Ema Novak – teta Ema Ulčerjeva iz Knežaka. Čestitke vsem, ki nadaljujejo delo v našem vrtcu.

Odpri fotografijo

Sreda v Savudriji

Bujenje učiteljev je danes zjutraj prav prišlo, saj bi vsak učenec spanje potegnil za urco ali dve. Za zajtrk smo se najedli trdo kuhanih jajc, šunke in marmelade. To nam je dalo dovolj energije za triurno izpopolnjevanje plavalne tehnike v kristalno čistem in mirnem morju.Vreme nam je bilo naklonjeno tudi z nekaj oblaki, da smo lahko brez težav skrili rdečice na svojih ramenih. Po kosilu nas je malce presenetil rahel dež, ki je bil kot naročen za popoldanski počitek. V prostočasnih aktivnostih smo dokončali okvir iz naravnih materialov, ki ga bo krasila fotografija v spomin na šolo v naravi. Popoldne so se nekateri prvič preizkusili v plavanju v majicah, kar je po novem obvezni del programa Naučimo se plavati. V vodi smo morali biti ves čas aktivni, saj se je sonce skrivalo za oblaki. Zadnja večerja v Savudriji bo vsem ostala v spominu po čvapčicih in pomfriju. “Repete” je bil ponovno na meniju. Pred spanjem smo prehodili 3 km in obiskali lokalno stojnico. Na poti nazaj nismo mogli mimo prijaznega sladoledarja, ki je tudi tokrat razveselil naše brbončice. Žal je jutri dan odhoda.

Iz Savudrije bomo odpluli ob 13.00, zato nas pred šolo lahko pričakujete okrog 15.00.Se vidimo. 

Drugi dan v Savudriji

Dan se je začel zgodaj, saj najbolj pridni niso mogli spati že ob 5.30 in ker se po jutru dan pozna, smo danes naredili res veliko. Po obilnem zajtrku smo odšli na plažo, ki po nekaj metrih zbadanja pri vstopu v vodo postreže z dnom iz prijetno mehke mivke. Zalivček, v katerem je voda zelo nizka, topla in mirna nam je nudil izjemne pogoje za izpopolnjevanje tehnik. Tri ure dopoldanskega plavanja nam je dodobra izpraznil želodčke, zato smo na kosilu prav pri vseh mizah prosili za “repete”. Po kosilu je sledil obvezni počitek, ki se ga danes ni nihče branil. Nekateri so kakšno kitico tudi odspali. Po kosilu smo čas, ko sonce zelo pripeka izkoristili za nekaj morsko matematičnih uric, nato pa se vrnili na plažo. Popoldne smo malce manj pilili tehniko, čas ob morju smo izkoristili tudi za naravoslovno raziskovanje okolja. Rakovice si bodo zapomnile, kdaj je bil Knežak v Savudriji. Nazaj iz plaže so nabrali še ovalne kamenčke, ki jih je po večerji ena skupina pobarvala za potrebe jutrišnjega ustvarjanja v usmerjenem prostem času. Tisti z viška energije pa so se na igrišču pomerili še v nogometu, košarki in med dvema ognjema. Dvaindvajseta ura je prišla še prehitro, za nekatere pa se je dan zaključil še kakšne pol ure prej, saj so postelje danes tako prijetno mehke, da se jim niso morali upreti. Se beremo jutri.