Arhivi avtorja: Martina Batista Jenko

Državno tekmovanje v plesu

Plesalci naše šole so si 26. 5. 2023 v Novi Gorici na področnem tekmovanju priplesali 1. mesto v produkciji in 1. mesto v plesnih parih. Tako so dobili vstopnico na državno tekmovanje, ki se je odvijalo 2. 6. 2023 v Dobravljah pod vodstvom Plesne zveze Slovenije. Na slovesni otvoritvi so plesalce spodbudili pomembni predstavniki plesa in športa v Sloveniji. Po kratkem uvodu so se tekmovalci pomerili najprej v plesnih parih, nato v plesnih produkcijah, nazadnje pa še v solo plesih, kot so hip-hop, latino in pop. Tekmovanja se je udeležilo nekaj več kot 150 tekmovalcev.
Naši plesalci so si v produkciji v zelo močni konkurenci priplesali odlično 5. mesto, v plesnih parih pa sta plesalki zasedli 11 mesto.

ODLIČNO 6. MESTO V ELITNI KONURENCI

V soboto, 27. maja 2023, je v Novi Gorici potekalo 30. jubilejno državno tekmovanje iz znanja v prometu. Skozi občinske kvalifikacije in z osvojenim prvim mestom na tekmovanju v Kuteževem, se je na državno raven uvrstil Matic Delost. Letos je na vseh kvalifikacijskih tekmovanjih širom Slovenije tekmovalo preko 700 tekmovalcev, samo 45 najboljših pa se je zbralo v soboto na OŠ Frana Erjavca v Novi Gorici.
Tekmovanje »Kaj veš o prometu« je tako kot nam je že znano sestavljeno iz treh delov. Preverjanje teoretičnega znanja o cestno prometnih predpisih, vožnjo s kolesom na spretnostnem poligonu in uporaba znanja o cestno prometnih predpisih pri vožnji v prometu. Matic se je odlično odrezal na vseh treh preizkusih. Skupno je osvojil 6. mesto v državi, kar je do sedaj druga najboljša uvrstitev na tovrstnem tekmovanju iz naše občine. Poudariti je potrebno, da so razlike med prvimi desetimi tekmovalci na državnem tekmovanju zelo zelo majhne, saj gre res za najboljše učence na tem področju v državi. Z malce sreče bi Matic že letos lahko pristal na zmagovalnem odru. Čestitke Maticu za odlično zastopanje naše šole in seveda tudi občine Ilirska Bistrica.

DEVETOŠOLCI PRIDNI NA OBČINSKEM PRVENSTVU IZ ODBOJKE

V petek, 19. maja 202, je na OŠ Antona Žnideršiča potekalo tekmovanje iz odbojke mešanih ekip za učence devetih razredov in mlajše. Turnirja so se z veseljem odzvale skoraj vse občinske šole. V predtekmovanju se je tekmovalo v dveh skupinah. Izžrebani smo bili v skupino B, kjer smo se pomerili proti OŠ Podgora Kuteževo in OŠ Jelšane, ker smo z dvema suverenima zmagama osvojili 1. mesto.
V drugi skupini so bili najboljši učenci iz OŠ Podgrad, druga je bila OŠ DK, tretja pa OŠ AŽ. Na tekmi za 5. mesto so bili boljši učenci iz OŠ AŽ, mi pa smo v polfinalu res na tesno premagali sovrstnike iz OŠ DK.

V finalu nas je čakala izjemno dobro tehnično podkovana OŠ Podgrad.
Prvi set, smo dobili suvereno. V drugem so nam z enako mero vrnili Podgrajci. Sledil je tretji odločilen set. Minuto do izteka igralnega časa smo zaostajali z rezultatom 4:8. Z neverjetnimi udarci rezultat izenačili. Sodnik je igro prekinil. Dal nam je jasna navodila, da se igra do prve osvojene točke. Imeli smo servis. Nasprotniki so dobro sprejeli žogo in izvedli res odličen napadalni udarec, ki ga žal nismo mogli obraniti. Čestitke OŠ Podgrad za prvo mesto.
Na tekmi za tretje mesto je zmagala OŠ DK. Bili smo priča turnirju, na katerem se je res igrala zelo dobra odbojka.

KATJA TOMŠIČ PRVA NA REGISKEM ATLETSKEM TEKMOVANJU ZA OSNOVNE ŠOLE

V ponedeljek, 22. maja 2023, je v Kopru potekalo regijsko atletsko tekmovanje. Našo šolo je zastopala učenka 9. razreda, Katja Tomšič, in sicer v disciplini šprint na 60 m. V močni konkurenci je dosegla svoj osebni rekord 7,92 s in s tem osvojila prvo mesto na tekmovanju.

Z zmago in časom se je uvrstila na državno prvenstvo osnovnih šol v atletiki, ki bo potekalo v sredo, 7. junija 2023, v Slovenskih Konjicah.


Čestitke Katji za zmago in srečno na državnem tekmovanju.

Svetovni dan čebel

Ob dnevu odprtih vrat so petošolci obiskali Čebelarski dom v Ilirski Bistrici.
Ogledali so si čebelarski muzej, čebelarsko opremo, čebelje pridelke in steklen opazovalni panj. 

V sklopu dogajanja so sodelovali tudi pri degustaciji medu.
Ogledali so si še rojstno hišo Antona Žnideršiča ter izvir slapa Sušec.

Izdelava fosilov

Z učenci 4. razreda se trenutno pogovarjamo o raziskovanju preteklosti. Naučili smo se, kaj s fosili. Četrtošolci pa so pri pouku tudi izdelali modele fosilov. Uporabili smo lupine školjk in polžje hišice, mivko, mavec in vodo. 

Nastali so zanimivi izdelki. 

Planinski izlet

V nedeljo, 7. 5. 2023, je bil za mlade planince, ki so vključeni v šolsko planinsko skupino, in njihove družine, organiziran planinski izlet na Mali golak.

Vodenje izleta smo zaupali gorskemu vodniku in hkrati staršu otrok iz naše šole Matjažu Lazarju. 23 pohodnikov se je zjutraj dobilo pred šolo in se z avtomobili odpeljalo do vasice Predmeja. Krožna pot smo začeli nedaleč od glavne ceste iz Predmeje nad Ajdovščino proti Lokvam, kjer smo pustili avtomobile. Pot nas je najprej vodila po gozdni cesti pod Kališčem, kjer smo kmalu prišli na markirano pot. Po njej smo nadaljevali v smeri Malega Golaka. Po približno dveh urah zmerne hoje proti vrhu, je pretežno bukov gozd počasi zamenjalo nizko grmičevje, tik pod vrhom pa ruševje. Na vrhu smo uživali v čudovitem razgledu. Na jugu je bil Čaven, levo od njega Gora, Hrušica in Nanos, na severu pa se v daljavi dvigovale Julijske Alpe, desno od njih Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Čeprav ima vrh prvo besedo imena mali, je s svojimi 1495 mnv to najvišji vrh Trnovskega gozda. Po malici smo se od tu  spustili do Iztokove koče pod Golaki. in se po markirani poti vrnili do izhodišča. Izlet je bil res krasen, druženje, gibanje in dobra volja so bili naši spremljevalci. Prav zato smo se odločili, da kmalu spet ponovimo. Zahvaljujemo se Matjažu Lazarju za organizacijo in vodenje izleta. 

VSESLOVENSKO PETJE S SRCI 2023

Tudi letos bomo na naši šoli sodelovali v dogodku, ki letos poteka že 6. leto zapored in ki se mu vsako leto pridruži več ljudi, tj. Vseslovensko petje s srci. Dogodek je postal neformalni praznik  petja in se letos širi tudi v zamejstvo.

Petje nam pomaga dvigniti razpoloženje, zdravi in ima še veliko drugih pozitivnih koristi in čudes, ki se jih premalo zavedamo.  Zakopani v vsakodnevno rutino smo pozabili na
vrednote, ki so nam jih zapustili naši predniki. Prepevanje nas poveže tudi v nevidnih sferah, predvsem pa nam pomaga znova najti stik samimi s seboj.
 
Po petih letih delovanja se je že ustvarilo mnogo primerov dobrih praks, ki jim lahko sledite in jih prenesete tudi v vaše okolje. Povezani  ljudje smo vedno premikali gore in tudi tokrat je lahko tako. K sodelovanju ste vabljeni prav vsi, tudi tisti, ki se s petjem ne ukvarjate, kajti glas imamo vsi. Pomembna je namera, ki nas poveže v srcih.
Gre za obsežen dogodek neverjetnih razsežnosti, kjer nas petje poveže v našem
slovenskem duhu.

Danes med glavnim odmorom smo zapeli tudi mi:

Slovenska himna

Čebelar

KOLESARJENJE – PROJEKT »VARNO NA KOLESU«

V sredo, 19. aprila 2023 smo izvedli športni dan, ki smo ga neposredno povezali s projektom “Varno na kolesu”. V prvem delu dneva, so učenci obnovili znanje cestno prometnih predpisov in se seznanili s teoretičnim delom projekta. V drugem delu je sledil praktičen del. Razdeljeni v 3 skupine, so izvedli delavnico spretnostni poligon na šolskem igrišču, se odpeljali na panoramsko vožnjo po Beumu kamnu in se pomerili v vožnji na čas – kronometru. 

Na panoramski vožnji so učenci skupaj prekolesarili 466,5 km. Pridni so bili tudi na kronometru. Med fanti so bili najhitrejši Rajko, Miha K. in Valter, pri puncah pa Ema, Katja in Brina. Bil je res lep športni dan.

Občinsko tekmovanje »KAJ VEŠ O PROMETU«

Letos je občinsko tekmovanje iz znanja v prometu potekalo  na OŠ Podgora Kuteževo. Udeležilo se ga je 6 občinskih osnovnih šol, le ekipi OŠ DK ni uspelo zbrati ekipe. Našo šolo so zastopali Valter, Miha K, Aljaž P. in Matic v starejši skupini, ter Tine L., Tine Š. Miha Š. in Sebastjan v mlajši skupini. Obe ekipi sta se odlično odrezali in ponovno osvojili skupno prvo mesto v obeh kategorijah. V mlajši skupini je bil odličen Tine Širca, ki je osvojil skupno 3. mesto, med starejšimi pa sta izstopala Valter Kapelj kot skupno drugi in Matic Delost kot skupno 1. v starejši skupini. Slednji se je z osvojitvijo prvega mesta na občinski ravni uvrstil tudi na državno tekmovanje, ki poteka vsako leto na zadnjo soboto meseca maja. Lokacijo izvemo po prvomajskih praznikih.

Čestitke za vložen trud si zaslužijo tudi ostali nastopajoči.