Arhivi Kategorije: DOMOV

Mladina in gore

V soboto, 18. 11. 2023, so se mladi planinci iz naše šole po kar nekaj letih zopet udeležili tekmovanja Mladina in gore. Oblikovali so kar 4 ekipe (v vsaki ekipi 4 učenci, torej skupaj 16). Ker naj bi bila imena ekip čim bolj nenavadna, so si izbrali naslednja: planinske rožice, štiriglavi smrkavci, gamsovi parklji in trrrdi svizci. 

V soboto zjutraj smo se odpeljali v OŠ Pivka, kjer je potekalo tekmovanje. Po prijavi ekip je sledil pozdrav in kulturni program. Nato so šle ekipe po učilnicah, kjer so se preizkusile v planinskem znanju. Med tem, ko so zadolženi popravljali teste, so si tekmovalci napolnili želodčke in si ogledali center o velikih zvereh Dina.

Nestrpno smo čakali razglasitev rezultatov. In dočakali. Najprej so razglasili najboljše ime ekipe, nagrado je prejela ekipa TRRRDI SVIZCI iz naše šole. Čestitamo!

Izmed 16 ekip, ki so tekmovale, so naše ekipe zasedle naslednja mesta:

PLANINSKE ROŽICE- 7. mesto

TRRRDI SVIZCI – 10. mesto

GAMSOVI PARKLJI- 11. mesto

ŠTIRIGLAVI SMRKAVCI – 14. mesto.

Z rezultati smo bili zelo zadovoljni, saj so naloge res težke in je potrebno pokazati zelo veliko znanja, ki je zapisano v učbeniku Planinska šola. 

Učenci so si obljubili, da se drugo leto spet udeležijo tekmovanja. 

Preživeli smo lep dopoldan.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane in tako je letos, 17. novembra, potekal tradicionalni slovenski zajtrk tudi na naši šoli.

Učenci so v šolo prišli ob 7:30 in na mizah jih je pričakal tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga sestavljali kruh, maslo, med, mleko in jabolko slovenskega porekla.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil »Kruh za zajtrk – super dan!« Namen tega projekta je izobraževati, obveščati in osveščati učence ter tudi širšo javnost o pomenu zajtrka in zdrave prehrane, o spoštovanju do hrane in izboljšanju prehranskih navad, o pomenu in prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, o pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje. Pomembno je tudi splošno osveščanje učencev o zdravem načinu življenja. 

Med odmorom pa so nas naši učenci harmonikaši zazibali v ritmu slovenskih pesmi. Med njimi seveda ni manjkala pesem »čebelar«. Šolski dan smo zaključili s kosilom, ki je bilo tradicionalno slovensko – jota s kislim zeljem, klobasa in domači štruklji.

Tehniški dan v 4. razredu

V petek, 17. 11. 2023, so imeli učenci 4. razreda tehniški dan. Ustvarjali so izdelke za praznični bazar. V prvi delavnici so oblikovali stožec iz tršega papirja in ga oblepili z volno ali vrvico. Nastala je smrečica, ki so ji dodali svetleče perlice, balončke, zvezdice… 

V drugi delavnici so naredili namizno dekoracijo iz naravnega materiala. Iz storža so nastali snežaki, na deščico so prilepili mah in ga prekrili s “snegom”. Snežaki so našli svoje mesto na snegu, učenci so dodali še nekaj okraskov.

Za konec pa so iz steklenih kozarčkov za vlaganje oblikivali simpatične svečnike. Učenci so se zelo potrudili in komaj čakajo, da bodo svoje izdelke razstavili na prazničnem bazarju.

Naravoslovni dan

Priprave na božično-novoletni bazar so na naši šoli že v polnem teku. V sredo, 15. novembra smo učenci v več različnih delavnicah pripravljali izdelke z mislimi na veseli december. Na kuharski delavnici smo zamesili testenine, sušili jabolčke krhlje in izdelali čisto svoje bonbone. Druga skupina je poskrbela, da bomo naše dobrote lahko zapakirali v embalaže različnih oblik, tretja pa je v računalniškem programu pripravila ročno narisane nalepke, ki jih bomo dodali na embalažo.

Iz učilnice matematike je ves dan dišalo po eteričnih oljih, saj so učenci izdelovali mila različnih oblik in vonjev. Mila bomo opremili z ustreznimi zapisi, ki jih je zapisala skupina učencev s kaligrafsko pisavo. Poskrbeli smo tudi za izdelavo škatlic za mila ter lesenih okraskov.

KNEŽAK 2. NA OBČINSKEM TEKMOVANJU IZ KOŠARKE

Četrtek, 26. 10. 2023, je bil dan, ko se je v dvorani OŠ Antona Žnideršiča odvijalo šolsko občinsko tekmovanje za starejše dečke iz košarke. Reprezentanco iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak je sestavljala pisana paleta igralcev od učencev 6. pa do učencev 9. razreda. Na prvi tekmi, so bili boljši od sovrstnikov iz OŠ Dragotina Ketteja z rezultatom 51:27, na drugi pa so nas premagali učenci iz OŠ Antona Žnideršiča za 40 točk (66:26).  Prepričani smo, da bi lahko parirali tudi sovrstnikom iz »nove šule«, če bi posamezniki vztrajali pri treniranju košarke.

Sprejem prvošolcev v skupnost učencev šole

V uvodu smo se z učenci pogovorili o namenu današnjega dne in naredili načrt dela. Učenci so si izdelali papirnate kape za  skupno predstavitev na prireditvi. Skupaj smo uredili sceno za prireditev in sicer z izdelki, ki smo jih ustvarili v prejšnjih dneh, ob pripravah na sprejem. Sledile so priprave na nastope, obljubo in zahvalo na prireditvi. Končno pa je prišla slavnostna prireditev s sprejemom prvošolcev v skupnost učencev šole. Otroci so kar vriskali od pričakovanja.

Sprejela sta jih čebelici Lili in Bine. Na prireditvenem prostoru jih je pozdravil otroški pevski zbor. Lili in Bine sta jih pozvala, da dokažejo resno namero glede sodelovanja v skupnosti učencev. In so se odlično dokazali: deklamirali so, peli, plesali in se predstavili kot pevci otroškega pevskega zbora. Čebelici in občinstvo so se strinjali, da je sprejem upravičen. Za predsednikom skupnosti učencev so ponavljali zaobljubo in on jim je čestital. Prvošolci so dobili potrdilo in lepo knjigo. Vendar daril še ni bilo dovolj. Učenci iz višjih razredov so jim z razredniki in mentorji pripravili zanimive točke. Peli so, plesali, recitirali, “repali” in jim  zaigrali na harmoniko. Prvošolce je prevzelo prav vse nastopanje. Rekli so, da bodo tudi oni tako nastopali na naslednjih prireditvah. Lepe besede jim je namenila tudi ravnateljica. V zaključku so se prvošolci in učiteljici zahvalili za pripravljen praznik in jim povedali, da se veselijo sodelovanja z njimi.

Proslavili so na lepo okrašenih mizah v jedilnici s torto. Hoteli pa so še pokazati, da so vredni sprejema, zato so izdelali posebna jesenska drevesa.

Za prvošolce je bil to poseben praznik, ki ga ne bodo zlahka pozabili.

Veseli so bili, ko so videli svoje izdelke na panojih v garderobi.

Podjetniški tabor

Na šoli se je pretekli vikend izvedel 3. podjetniški tabor, na katerem so učenci predstavili svoje podjetniške ideje. Delavnica je potekala v petek in soboto, udeležili so se jo učenci od 7. – 9. razreda in skupaj so oblikovali 6 skupin, ki so se potegovale za 3 nagrade.

Med nagrajence so se uvrstile 3 ideje:

·       NAJ PITCH: Gaming chair with ventilator (stol z ventilatorjem)

·       NAJ IDEJA: Simply Clean (guma za glavnik)

·       NAJ IDEJA: Wood Tech (leseno ohišje za računalnik)

Učenci so svoje ideje razvijali pod vodstvom Nejca Konjeviča, ki jih je skozi delavnico vodil, vzpodbujal in bodril. Upamo, da se bodo vse skupine, nagrajene ali ne, odločile svojo idejo razvijati naprej in se potegovati na tekmovanju POPRI.

Tanja Blažek in Jure Gustinčič

Evakuacija

Danes je na šoli potekala evakuacijska vaja. Po uspešno opravljeni vaji, so se učenci razdelili v 2 skupini, in sicer na razredno in predmetno stopnjo.

Učenci na predmetni stopnji so od predstavnikov Civilne zaščite zvedeli veliko informacij na temo najdenih neeksplodiranih sredstev, kako postopamo, če jih najdemo in kako oni zavarujejo takšna sredstva.

Učencem razredne stopnje pa so se predstavili gasilci iz Knežaka, kjer so jim predstavili delo gasilca. Poleg predstavitve dela, so si učenci lahko pobližje pogledali opremo v gasilskih avtih/tovornjakih, nekateri pa so se preizkusili tudi v testnem gašenju.

1. planinski izlet

Sonček je že zjutraj nakazal, da smo planinci izbrali ravno pravi dan za prvi izlet. V soboto, 7. oktobra 2023, se je 16 planincev iz naše šole skupaj s planinci iz sedmih bistriških šol odpeljalo proti Polhovem Gradcu. Od tam smo se povzpeli na Polhograjsko Goro (824 m.n.v.),  ki ji pravijo tudi Sv. Lovrenc. Pot je bila kratka, a strma, zato smo bili toliko bolj zadovoljni, ko smo zagledali cerkvico na vrhu.

Po okusni malici in žigosanju dnevnikov smo si privoščili še nekaj uživanja v prelepih razgledih na sosednje hribe in gore in se nato po strmi poti vrnili na naše izhodišče.

Preživeli smo prijetno soboto in že komaj čakamo na naslednji planinski izlet.