Arhivi Kategorije: DOMOV

Planinski izlet na Čepan in Šilentabor

V soboto, 7. 5. 2022, smo z mladimi planinci iz naše šole izvedli 3. planinski izlet. Izpred šole smo se najprej povzpeli na hrib Čepan (791 m). Na vrhu je sledila zaslužena malica iz nahrbtnikov. V planinske dnevnike smo odtisnili žig in po grebenu nadaljevali pot proti Šilentabru. K šoli smo se vrnili po travniku mimo izvira reke Pivke. Kljub slabi vremenski napovedi, nam je bilo vreme naklonjeno in preživeli smo krasen dopoldne. Komaj čakamo naslednji izlet.

Gospodinjstvo

Pri gospodinjstvu šestošolci veliko kuhajo. Da se ne bi opekli, potrebujejo prijemalke za posodo. Naša čistilka Irena Dodič nam je prisluhnila in nam jih skvačkala. Lepo se ji zahvaljujemo. 

Zaključek bralne značke

Enourni nastop je bil sestavljen iz intervjuja s pisateljico in njenim lastnim programom, pripovedovanjem basni ob ilustracijah. Najprej je za okroglo mizo, za katero je bila dobrodošlica z ilustracijami njenih del, s pozdravnim nagovorom povabila koordinatorica bralne značke Olga Novak, nato pa sta pogovor z njo vodila devetošolca, Urška Strle in Matevž Počkaj. Skoraj celo šolsko uro je odgovarjala na njuna zanimiva vprašanja, potem pa je nastop vzela v svoje vajeti. Pogovarjala se je še z ostalimi učenci iz publike in povedala več basni. Na željo šestošolke še eno dodatno. Učencem, ki so njeno delo Avtobus ob treh brali zelo poglobljeno in so to želeli, je poklonila osebne avtograme. Fotografiranje, čestitke bralcem in zahvala pisateljici. Koordinatorica ji je v spomin na našo šolo ob cvetu izročila še Medvedka Šapka s kuhalnico. Kljub slabo akustični telovadni dvorani je gostovanje pisateljev vedno lepa nagrada za vse tiste od 1. do 9. razreda, ki so v tem letu opravili bralno značko. Upamo, da je to lepa spodbuda tudi ostalim, in bo današnje obžalovanje prineslo večje število bralcev v prihodnjem letu.

Živalski vrt v Ljubljani

V torek, 26. 4. 2022, so učenci 7., 8. in 9. razreda obiskali živalski vrt v Ljubljani. Tega naravoslovnega dne se učenci vedno zelo veselijo, saj je opazovanje živali in premagovanje strahu pred določenimi vrstami nekaj posebnega. V živalski vrt smo vstopili, ko je marsikatera žival še sladko spala, nekatere pa smo že zmotili pri zajtrku in jutranji negi. Učenci, tisti, ki so to želeli, so imeli priložnost prijeti kačo in manjšega kuščarja. In večina se jih se s tem strahom uspešno soočila.

PLESNI KROŽEK

Naši plesalci in plesalci so se v četrtek, 21. aprila, v Izoli predstavili  na Območni reviji plesnih skupin Primorske Plesni utrinki 2022. Učenci so zaplesali  štiri plesne točke, in sicer s solo točka Nike Tomšič, z duet Aneje Vide Rener in Neže Urbančič, skupina, kjer so nastopala tri dekleta, Ana Tomšič, Ema Tomažinčič in Romi Knafelc, ter s skupinsko točko, kjer nastopa 16 učencev naše šole (poleg zgoraj omenjenih še: Ožbej Pezdir, Valter Kapelj, Maša Pecman Buček, Nika Hrovatin, Natalija Kastelic, Mija Volk, Lea Škrlj, Žan Paveo, Kaja Fon in Vita Tomažinčič). Naši plesalci so od strokovnih kritikov dobili same spodbudne komentarje in pohvale. Čestitamo vsem plesalcem za izvrstno odplesane točke in pogum na velikem odru.

Projekt Varno na kolesu

Vsi učenci 5. razreda so v šolskem letu 2021/22 uspešno opravili kolesarski izpit. Hkrati pa so bili vključeni v projekt Varno na kolesu. Vse naloge so odlično opravili in prejeli zanimive nagrade (vrečka za športno opremo, beležka, odsrvnik, kupon za popust). Naj bodo še naprej varne vse njihove poti. Bravo.

Mentorica Vanja Delost

Bralni kamp 2022

Na letošnjem bralnem kampu (ali noči knjige) smo združili mednarodni dan knjige, ki ga obeležujemo 23. aprila in dan Zemlje, katerega praznujemo 22. 4.. S pomočjo mobilne aplikacije Actionbound so učenci, razdeljeni v 5 skupin, reševali naloge v okolici šole. Vstopnico za bralni kamp so dobili učenci od 2. do 9. razreda, ki so opravili bralno značko. Po opravljenem bralno-gibalnem delu smo si v telovadnici ogledali njihove izdelke (posneli so reklamo za določeno knjigo, recitirali pesem in se preizkusili v čutnih nalogah). Lačni smo komaj čakali prihod pic, po večerji pa smo se že pripravili na spanje. Z žepnimi svetilkami so učenci prebirali vsak svojo knjigo in kmalu potonili v sladke sanje.

Erasmus+

OŠ Knežak je bila uspešna na razpisu za sredstva programa Erasmus+ .

V okviru tega projekta se bo v letu 2022 ena učiteljica udeležila strukturiranega tečaja Integrating Creativity and Innovation into Teaching  na Irskem.

Glavni cilji  mobilnosti so:

– spoznati kreativne metode in inovativne rešitve pri pouku,

– izboljšati svoje znanje o učnem slogu učencev in zmožnosti projektiranja poučevanja v skladu z njimi;

– spoznati tehnike kognitivnega preslikavanja, vizualnega mišljenja, vizualne strategije poučevanja, kreativnega mišljenja,

 – spoznati pouk projektiranja z uporabo inovativnih metod,

– spoznati kompleksne kompetence: učiteljsko, vrstniško in samoocenjevanje,

– spoznati  vizualne vire kot način za razvoj vrhunskih veščin,

 – spoznati orodja IKT v izobraževanju: kvizi in resne igre, platforme za upravljanje učilnic, spletni portfelji,

 – krepiti mednarodno sodelovanje in

– izboljšati poznavanje drugih kultur in narodov.

Udeleženka mobilnosti bo pridobila evropsko primerljiva znanja, kompetence, spretnosti in izkušnje na svojem strokovnem področju. Nova znanja bodo pripomogla k  boljši usposobljenosti, kar bo imelo za posledico kakovostnejšo delo z otroki in učenci.

Planinski izlet

V soboto, 24. 4. 2022, je bil za mlade planince iz osnovnih šol občine Ilirska Bistrica organiziran planinski izlet. Zaradi ukrepov za zajezitev virusa Covid 19, smo se zbrali po zelo dolgem času in preživeli zelo lep dopoldan. Izlet smo pričeli na parkirišču ob podvozu pod železniško progo v Pivki. Najprej smo osvojili Šilentabor (736 m), nato pa še Primož (718 m). Pohod je trajal 4 ure. Vreme nam je bilo naklonjeno in izlet je uspel. 

Izbirni predmet odbojka z vlakom na tekmo

Učenci, ki obiskujejo izbrani predmet odbojka so se v sredo, 20. aprila odpravili na ogled prve tekme finala 1. moške lige v Sloveniji. Tekma se je odvijala v Ljubljanski dvorani Tivoli, pomerili sta se ekipi ACH Volley Ljubljana in Calcit Kamnik. Domačini so bili tako kot celotno sezono tudi v uvodni tekmi suvereno boljši in zmagali 3:0. Ogled tekme je bil prava avantura, saj smo se na “potovanje” odpravili z vlakom. Nekateri so se z vlakom peljali prvič v življenju, prav vsi pa so bili prvič na uradni odbojkarski tekmi. Za nazaj smo se ustavili še v McDonald’su, no tu pa ni bilo nobenega, ki bi bil prvič

😁

Bilo je fajn.