Dnevni arhiv: 15. 6. 2022

PEŠBUS

Projekta Pešbus smo za to šolsko leto zaključili. Izvajali smo ga od 30. 5. do 10. 6. 2022. Vreme ni bilo vsak dan idealno, a pešci se niso dali. Hoja do šole jim jih je sprostila in jim dala odlično priložnost za druženje in spoznavanja nevarnih delov pešpoti. Čeprav se je letos prijavilo manj pešcev, so nalogo vsi uspešno opravili.
»Pešbusovce« so vestno in z veliko mero odgovornosti spremljali :
z Bača: ga. Mira Kirn, ga. Miroslava Knafelc, ga. Adrijana Širca, ga. Malan Štrbenc
iz Knežaka: ga. Milka Delost, ga. Barbara Sedmak, ga. Vanja Delost in g. Gregor Slavec. Vsem sodelujočim se zahvaljujem za udeležbo in podporo te aktivnosti. Posebna zahvala gre spremljevalcem, saj brez njihovega aktivnega sodelovanja tega projekta ne bi mogli uresničiti.

Koordinatorica Anica Prosen

Celiakija

Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene
tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten. Z besedo gluten imenujemo
pomembne proteine zrnja pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju
ječmena, rži, pire in tudi ovsa. Gluten lahko povzroči okvaro sluznice tankega
črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo črevesa in motnje v absorpciji
hrane. V našem (4.) razredu imamo učenca Žana, ki se uspešno kosa s to boleznijo.
Četrtošolci smo si pripeli pentlje, ki jih je Žan prinesel v šolo. Pentlja predstavlja
podporo osebam s celiakijo pod sloganom “Prisluhni osebi s celiakijo, bolezen
pozna le ona.”
Pentlje so nastale v Društvu Celiac Slovenija s projektom Celiakija -Furam brez
glutena. Pentlje predstavljajo prečrtan žitni klas. S prečrtanim žitnim klasom so tudi
označena vsa brezglutenska živila. 100% brezglutenska dieta pa je edino zdravilo za
bolnike s celiakijo.

Učenci prve triade so obiskali DINA park

V petek, 10. 6. 2022, so učenci prvih razredov obiskali center o velikih zvereh v Pivki. V DINA parku so na zabaven način spoznavali svet velikih zveri. Lovec in vodička sta nas popeljala izpred Krpanovega doma proti hribu Osojnica, v gozd, kjer smo iskali sledi in rogovja srnjakov in jelenov različnih starosti, nato smo se preselili v notranje prostore, kjer so se medved, volk in ris predstavili na svojih zverbook profilih. Skozi očala za virtualno resničnost in s čutili živali so učenci vstopili v gozd, s pomočjo obogatene resničnosti in v prostoru iskali sledi, ki so jih za seboj pustili v čarobnem gozdu. Svoje
dosedanje znanje so lahko preizkusili v zabavnem kvizu Hitre tačke, v votlini pa so se umirili ob lepih gibljivih slikah risa, volka in medveda in ob življenjskih zgodbah volka Slavca, medvedke Katje in risa Goruja. Na delavnici so otroci s pomočjo didaktičnih pripomočkov razvrščali dele teles živali, njihovo hrano, na voljo so jim bile posode s peskom in odlitki šap za odtis stopinj v pesku in kože za tipanje.
Spoznali so, zakaj je pomembno, da velike zveri ohranjamo in na katere načine lahko tistim, ki jim povzročajo težave, olajšamo sobivanje z njimi. Učenci so preživeli čudovit dan poln novih znanj in doživetij.