Mesečni arhiv: junij 2022

Sreda v Savudriji

Bujenje učiteljev je danes zjutraj prav prišlo, saj bi vsak učenec spanje potegnil za urco ali dve. Za zajtrk smo se najedli trdo kuhanih jajc, šunke in marmelade. To nam je dalo dovolj energije za triurno izpopolnjevanje plavalne tehnike v kristalno čistem in mirnem morju.Vreme nam je bilo naklonjeno tudi z nekaj oblaki, da smo lahko brez težav skrili rdečice na svojih ramenih. Po kosilu nas je malce presenetil rahel dež, ki je bil kot naročen za popoldanski počitek. V prostočasnih aktivnostih smo dokončali okvir iz naravnih materialov, ki ga bo krasila fotografija v spomin na šolo v naravi. Popoldne so se nekateri prvič preizkusili v plavanju v majicah, kar je po novem obvezni del programa Naučimo se plavati. V vodi smo morali biti ves čas aktivni, saj se je sonce skrivalo za oblaki. Zadnja večerja v Savudriji bo vsem ostala v spominu po čvapčicih in pomfriju. “Repete” je bil ponovno na meniju. Pred spanjem smo prehodili 3 km in obiskali lokalno stojnico. Na poti nazaj nismo mogli mimo prijaznega sladoledarja, ki je tudi tokrat razveselil naše brbončice. Žal je jutri dan odhoda.

Iz Savudrije bomo odpluli ob 13.00, zato nas pred šolo lahko pričakujete okrog 15.00.Se vidimo. 

Drugi dan v Savudriji

Dan se je začel zgodaj, saj najbolj pridni niso mogli spati že ob 5.30 in ker se po jutru dan pozna, smo danes naredili res veliko. Po obilnem zajtrku smo odšli na plažo, ki po nekaj metrih zbadanja pri vstopu v vodo postreže z dnom iz prijetno mehke mivke. Zalivček, v katerem je voda zelo nizka, topla in mirna nam je nudil izjemne pogoje za izpopolnjevanje tehnik. Tri ure dopoldanskega plavanja nam je dodobra izpraznil želodčke, zato smo na kosilu prav pri vseh mizah prosili za “repete”. Po kosilu je sledil obvezni počitek, ki se ga danes ni nihče branil. Nekateri so kakšno kitico tudi odspali. Po kosilu smo čas, ko sonce zelo pripeka izkoristili za nekaj morsko matematičnih uric, nato pa se vrnili na plažo. Popoldne smo malce manj pilili tehniko, čas ob morju smo izkoristili tudi za naravoslovno raziskovanje okolja. Rakovice si bodo zapomnile, kdaj je bil Knežak v Savudriji. Nazaj iz plaže so nabrali še ovalne kamenčke, ki jih je po večerji ena skupina pobarvala za potrebe jutrišnjega ustvarjanja v usmerjenem prostem času. Tisti z viška energije pa so se na igrišču pomerili še v nogometu, košarki in med dvema ognjema. Dvaindvajseta ura je prišla še prehitro, za nekatere pa se je dan zaključil še kakšne pol ure prej, saj so postelje danes tako prijetno mehke, da se jim niso morali upreti. Se beremo jutri.

Ponedeljek v Savudriji

Za nami je prvi dan šole v naravi v Savudriji. V kamp Beli Jože smo prispeli okrog 9.00. Naša nastanitev so prijetne lesene hišice s teraso. Učenci so se razporedili po sobah in razpakirali prtljago. Nato smo se odpravili na plažo, kjer smo v prijetno topli morski vodi opravili preverjanje plavanja. Sledilo je okusno kosilo in počitek ter kratek sprehod s spoznavanjem kampa. Popoldan smo preživeli v in ob morju, se učili plavalne tehnike in vadili vztrajnost pri plavanju. Po večerji smo naredili daljši sprehod in si privoščili sladoled s pogledom na sončni zahod. Prijetno utrujeni smo se odpravili k počitku.

Naravoslovni dan v Škocjanske jame

V četrtek, 16. 6. 2022, so učenci 4., 5. in 6. razreda obiskali ŠKOCJANSKE JAME. Ob 8.00 smo se z avtobusom odpeljali do Matavuna. Najprej smo pomalicali, nato pa nas je vodička popeljala skozi čudovito kraško podzemlje. Uživali smo v lepotah, ki jih je oblikovala narava, prehodili 3 km in 500 stopnic. 

PEŠBUS

Projekta Pešbus smo za to šolsko leto zaključili. Izvajali smo ga od 30. 5. do 10. 6. 2022. Vreme ni bilo vsak dan idealno, a pešci se niso dali. Hoja do šole jim jih je sprostila in jim dala odlično priložnost za druženje in spoznavanja nevarnih delov pešpoti. Čeprav se je letos prijavilo manj pešcev, so nalogo vsi uspešno opravili.
»Pešbusovce« so vestno in z veliko mero odgovornosti spremljali :
z Bača: ga. Mira Kirn, ga. Miroslava Knafelc, ga. Adrijana Širca, ga. Malan Štrbenc
iz Knežaka: ga. Milka Delost, ga. Barbara Sedmak, ga. Vanja Delost in g. Gregor Slavec. Vsem sodelujočim se zahvaljujem za udeležbo in podporo te aktivnosti. Posebna zahvala gre spremljevalcem, saj brez njihovega aktivnega sodelovanja tega projekta ne bi mogli uresničiti.

Koordinatorica Anica Prosen

Celiakija

Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene
tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten. Z besedo gluten imenujemo
pomembne proteine zrnja pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju
ječmena, rži, pire in tudi ovsa. Gluten lahko povzroči okvaro sluznice tankega
črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo črevesa in motnje v absorpciji
hrane. V našem (4.) razredu imamo učenca Žana, ki se uspešno kosa s to boleznijo.
Četrtošolci smo si pripeli pentlje, ki jih je Žan prinesel v šolo. Pentlja predstavlja
podporo osebam s celiakijo pod sloganom “Prisluhni osebi s celiakijo, bolezen
pozna le ona.”
Pentlje so nastale v Društvu Celiac Slovenija s projektom Celiakija -Furam brez
glutena. Pentlje predstavljajo prečrtan žitni klas. S prečrtanim žitnim klasom so tudi
označena vsa brezglutenska živila. 100% brezglutenska dieta pa je edino zdravilo za
bolnike s celiakijo.

Učenci prve triade so obiskali DINA park

V petek, 10. 6. 2022, so učenci prvih razredov obiskali center o velikih zvereh v Pivki. V DINA parku so na zabaven način spoznavali svet velikih zveri. Lovec in vodička sta nas popeljala izpred Krpanovega doma proti hribu Osojnica, v gozd, kjer smo iskali sledi in rogovja srnjakov in jelenov različnih starosti, nato smo se preselili v notranje prostore, kjer so se medved, volk in ris predstavili na svojih zverbook profilih. Skozi očala za virtualno resničnost in s čutili živali so učenci vstopili v gozd, s pomočjo obogatene resničnosti in v prostoru iskali sledi, ki so jih za seboj pustili v čarobnem gozdu. Svoje
dosedanje znanje so lahko preizkusili v zabavnem kvizu Hitre tačke, v votlini pa so se umirili ob lepih gibljivih slikah risa, volka in medveda in ob življenjskih zgodbah volka Slavca, medvedke Katje in risa Goruja. Na delavnici so otroci s pomočjo didaktičnih pripomočkov razvrščali dele teles živali, njihovo hrano, na voljo so jim bile posode s peskom in odlitki šap za odtis stopinj v pesku in kože za tipanje.
Spoznali so, zakaj je pomembno, da velike zveri ohranjamo in na katere načine lahko tistim, ki jim povzročajo težave, olajšamo sobivanje z njimi. Učenci so preživeli čudovit dan poln novih znanj in doživetij.

POHOD IN DRUŽENJE TREH GENERACIJ

Učenci 5. in 6. razreda ter mladi planinci OŠ Toneta Tomšiča Knežak so v torek, 7. 6.
2022, v okviru projekta Simbioza organizirali medgeneracijski pohod in druženje.
Najprej so pripravili vabila in jih odnesli v svoje domove, starim staršem, sosedom…
Dan pred pohodom so se v popoldanskih urah dobili v šoli in spekli slastne piškote.
Ob 17.00 se je pred šolo zbralo več kot 80 udeležencev vseh starosti. V daljavi so se
kazali temni oblaki in švigale strele, vendar smo se po natančnem ogledu vremenske
napovedi, odločili, da vseeno pohod izpeljemo z dežniki v nahrbtnikih. Dobra volja in
smeh sta bila spremljevalca pohodnikov. Ko smo prispeli do gradu Kalc nas je čakalo
posebno presenečenje. Glas harmonike izpod rok gospoda Jožeta Jenka, člana
ansambla Snežnik je prijetno odzvanjal in prebudil Martina Krpana, ki je dremal pod
mogočno lipo. Otroci so hitro stekli k junaku, ki je v preteklosti tovoril sol na svoji
kobilici. Z zanimanjem so opazovali mesarico in kij ter prisluhnili njegovim zgodbam.
Mize, ki so stale pod lipami, so se šibile pod dobrotami, ki so jih pripravili učenci in
prispevali okoliški sponzorji Kmetija Slavec, Ekološka kmetija pri Požarju, Tomex d.
o. o., Mlin Nemec in Andrej Škrlj. Po okrepčilni malici je padlo nekaj kapelj dežja,
vendar so nam mogočne lipe nudile streho nad glavo. Dekleta iz 6. razreda so se
predstavila s plesno točko, otroci se lovili, starejši pa uživali ob kramljanju.
Počasi smo se odpravili nazaj proti šoli. Zadovoljni, ker smo preživeli aktiven
popoldan v naravi, smo zaključili naše srečanje.

Vanja Delost