Mesečni arhiv: maj 2022

Zborovski bum

Na zborovskem bumu v Ilirski Bistrici je združeno zapelo 13 otroških in mladinskih pevskih zborov s šestimi zborovodkinjami. Pelo je preko 300 mladih pevk in pevcev, med njimi tudi pevci vseh treh zborov naše šole. Vzdušje je bilo čudovito!

ALJAŽ SMERDEL VICE DRŽAVNI PRVAK

Državno tekmovanje »Kaj veš o prometu?« iz znanja v prometu je letos tako kot vedno potekalo zadnjo soboto v mesecu maju. Da gre za tradicijo tekmovanja govori številka 29, ki označuje zaporedno številko organizacije tekmovanja v času obstoja države Slovenije, korenine tega tekmovanja pa segajo še v bivšo državo Jugoslavijo. Na tekmovanje se uvrstijo zmagovalci kvalifikacijskih tekmovanj po regijah. Eno takih se je odvijalo prav na naši šoli v sredini maja, zmagovalec kvalifikacij pa se uvrsti na državno tekmovanje. Letos je to uspelo Aljažu Smerdelju iz naše šole, OŠ Toneta Tomšiča Knežak.
Zaključno prireditev najboljših učencev je gostila OŠ Toneta Čufarja Jesenice. Izvedbo tekmovanja je pokvarilo slabo deževno vreme. Posebej neprijetna je bila praktična vožnja v prometu, ki je bila letos dolga slabe štiri kilometre. Prepletena je bila s številnimi prometnimi zankami, vožnjo po zelo prometnih cestah za nameček pa je težavnost sem pa tja dvignil še kakšen močnejši naliv. Stopnja nevarnosti se je zaradi mokre in spolzke podlage dvignila tudi na vožnji spretnostnega poligona, kjer so ovire, ki veljajo v suhem za »lažje« postale izredno spolzke in nevarne.
Vse skupaj pa Aljaža ni preveč zmedlo, z odliko je najprej rešil test iz teorije, na spretnostnem poligonu postavil tretji najboljši rezultat med konkurenco, v prometu pa se je odrezal naravnost odlično in bil po številu prejetih kazenskih točk drugi. Skupaj je zadostovalo za drugi najboljši rezultat tekmovanja, kar pa pomeni da je bil Aljaž 2. na državnem tekmovanju, kar je najboljša uvrstitev na tem tekmovanju v celotni zgodovini udeležb tekmovalcev iz občine Ilirska Bistrica. Enkratno.

Čestitke Aljaž!

Odbojka

Sedaj že tradicionalno tekmovanje iz odbojke, na katerem se zberejo prav vse občinske šole, je potekalo v torek, 24. 5. 2022 na OŠ Antona Žnideršiča. Gre za tekmovanje mešanih ekip. Istočasno mora biti v igri enako število punc in fantov. Ekipa iz OŠ Knežak, je v postavi ekipe imela devet devetošolcev, 4 punce in 5 fantov. Čast naše šole so branili Dane Godec, Nuša Mežnar, Jan Tomšič, Neja Primc, Aljaž Smerdel, Neža Černetič, Žiga Tomažinčič, Jovana Kuzmanović in Matevž Počkaj.
V skupinskem delu, so se pomerili z ekipama iz OŠ Antona Žnideršiča in OŠ Podgrad. Obe šoli so premagali v dveh setih in tako v skupini osvojili prvo mesto. V skupini B, so bili najuspešnejši učenci iz OŠ Dragotina Ketteja, ki so redni del prav tako zaključili brez poraza. Pravila tekmovanja velijo, da se za prvo mesto pomerita obe prvouvrščeni ekipi iz skupin. Tekma proti »stari šoli« je bila napeta od samega začetka. V prvem setu so slavili zmago šele po igri na dve točki razlike. V drugem so bili učenci bolj suvereni in zmagali z rezultatom 19:14. Ekipa devetošolcev je tako osvojila letošnje prvo mesto v konkurenci vseh šol v občini brez izgubljenega seta. Čestike!
Končni vrstni red:

  1. OŠ Toneta Tomšiča Knežak
  2. OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica
  3. OŠ Podgrad
  4. OŠ Pregarje
  5. OŠ Kuteževo
  6. OŠ Antona Žnideršiča
  7. OŠ Jelšane

Plesni krožek

Učenci in učenke, ki obiskujejo plesni krožek, so se v ponedeljek, 23. 5.
2022, udeležili Šolskega plesnega tekmovanja za osnovne šole.
Priplesali so si odlične rezultate, in sicer 2. mesto v skupinski produkciji
in 2. mesto skupinsko v hip-hopu, popu in latinu. Uvrstili so se tudi na
državno tekmovanje, ki bo naslednji teden v Polhovem Gradcu.

Planinski izlet na Slivnico

V soboto, 21. 5., se je 17  mladih planincev iz naše šole udeležilo planinskega izleta na Slivnico, ki je bil organiziran iz strani PD Snežnik Ilirska Bistrica. Z avtobusom smo se odpeljali do Cerknice. Pot je bila na začetku malo strmejša, potem pa zanimiva in ne prezahtevna. Žal nismo srečali nobene čarovnice. 😀 Pred kočo smo se osvežili in okrepčali ter odtisnili nov žig. Kmalu smo se vrnili v dolino. Sonce je med povratkom močno grelo in bilo je kar vroče. Pred šolo smo prispeli okrog 14.00. Bil je zelo lep izlet! 

Naravoslovni dan Zdravje

V četrtek, 5.5.2022, so imeli učenci 4. in 5. razreda naravoslovni dan.Najprej so prisluhnili predavanju zdravstvene delavke Diane Godec o higieni. Po malici je so četrtosolci nadaljevali dejavnosti z zdravstveno delavko Natašo Jenko, petosolci pa so pripravili dve zdravi jedi: polnozrnato pico z zelenjavo in sadno solato.  Jedi so tudi preizkusili. Bil je poučen in zanimiv dan.

KAJ VEŠ O PROMETU?

V sredo, 18. maja 2022, je OŠ Knežak organizirala tekmovanje »Kaj veš o prometu?« Tradicionalno tekmovanje, ki ima korenine še v bivši državi Jugoslaviji, je sestavljeno iz treh delov. Praktične vožnje na spretnostnem poligonu, vožnje v prometu in iz znanja teorije o cestno prometnih predpisih.
Nemoten potek tekmovanja so omogočili učitelji in učenci OŠ Knežak, Zveza šoferjev in
avtomehanikov, predstavniki policije in predstavniki občine Ilirska Bistrica.
Na tekmovanju je sodelovalo 40 tekmovalcev iz šestih občinskih osnovnih šol. Tekmovali so v dveh starostnih skupinah. V skupini mlajših so bili najbolj uspešni Aleks Čekada iz OŠ Jelšane z osvojenim prvim mestom, ter Miha Širca, Matic Delost in Tine Lazar iz OŠ Knežak, ki so z istim izkupičkom točk delili 2. mesto.
Med starejšo konkurenco so bili na zmagovalnih stopničkah prav tako trije učenci iz OŠ Knežak. Matevž Počkaj je osvojil 3. mesto, Aljaž Smerdel in Žiga Tomažinčič pa sta si z minimalnim številom kazenskih točk delila prvo mesto. Prvo uvrščeni v starejši skupini se uvrsti na državno tekmovanje, ki se bo odvijalo zadnjo soboto v mesecu maju na Jesenicah.
Skupno prvo mesto in pokal v obeh kategorijah sta tako osvojili tako mlajša kot starejša ekipa iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak.

Planinski izlet na Čepan in Šilentabor

V soboto, 7. 5. 2022, smo z mladimi planinci iz naše šole izvedli 3. planinski izlet. Izpred šole smo se najprej povzpeli na hrib Čepan (791 m). Na vrhu je sledila zaslužena malica iz nahrbtnikov. V planinske dnevnike smo odtisnili žig in po grebenu nadaljevali pot proti Šilentabru. K šoli smo se vrnili po travniku mimo izvira reke Pivke. Kljub slabi vremenski napovedi, nam je bilo vreme naklonjeno in preživeli smo krasen dopoldne. Komaj čakamo naslednji izlet.

Gospodinjstvo

Pri gospodinjstvu šestošolci veliko kuhajo. Da se ne bi opekli, potrebujejo prijemalke za posodo. Naša čistilka Irena Dodič nam je prisluhnila in nam jih skvačkala. Lepo se ji zahvaljujemo. 

Zaključek bralne značke

Enourni nastop je bil sestavljen iz intervjuja s pisateljico in njenim lastnim programom, pripovedovanjem basni ob ilustracijah. Najprej je za okroglo mizo, za katero je bila dobrodošlica z ilustracijami njenih del, s pozdravnim nagovorom povabila koordinatorica bralne značke Olga Novak, nato pa sta pogovor z njo vodila devetošolca, Urška Strle in Matevž Počkaj. Skoraj celo šolsko uro je odgovarjala na njuna zanimiva vprašanja, potem pa je nastop vzela v svoje vajeti. Pogovarjala se je še z ostalimi učenci iz publike in povedala več basni. Na željo šestošolke še eno dodatno. Učencem, ki so njeno delo Avtobus ob treh brali zelo poglobljeno in so to želeli, je poklonila osebne avtograme. Fotografiranje, čestitke bralcem in zahvala pisateljici. Koordinatorica ji je v spomin na našo šolo ob cvetu izročila še Medvedka Šapka s kuhalnico. Kljub slabo akustični telovadni dvorani je gostovanje pisateljev vedno lepa nagrada za vse tiste od 1. do 9. razreda, ki so v tem letu opravili bralno značko. Upamo, da je to lepa spodbuda tudi ostalim, in bo današnje obžalovanje prineslo večje število bralcev v prihodnjem letu.