ALJAŽ SMERDEL VICE DRŽAVNI PRVAK

Državno tekmovanje »Kaj veš o prometu?« iz znanja v prometu je letos tako kot vedno potekalo zadnjo soboto v mesecu maju. Da gre za tradicijo tekmovanja govori številka 29, ki označuje zaporedno številko organizacije tekmovanja v času obstoja države Slovenije, korenine tega tekmovanja pa segajo še v bivšo državo Jugoslavijo. Na tekmovanje se uvrstijo zmagovalci kvalifikacijskih tekmovanj po regijah. Eno takih se je odvijalo prav na naši šoli v sredini maja, zmagovalec kvalifikacij pa se uvrsti na državno tekmovanje. Letos je to uspelo Aljažu Smerdelju iz naše šole, OŠ Toneta Tomšiča Knežak.
Zaključno prireditev najboljših učencev je gostila OŠ Toneta Čufarja Jesenice. Izvedbo tekmovanja je pokvarilo slabo deževno vreme. Posebej neprijetna je bila praktična vožnja v prometu, ki je bila letos dolga slabe štiri kilometre. Prepletena je bila s številnimi prometnimi zankami, vožnjo po zelo prometnih cestah za nameček pa je težavnost sem pa tja dvignil še kakšen močnejši naliv. Stopnja nevarnosti se je zaradi mokre in spolzke podlage dvignila tudi na vožnji spretnostnega poligona, kjer so ovire, ki veljajo v suhem za »lažje« postale izredno spolzke in nevarne.
Vse skupaj pa Aljaža ni preveč zmedlo, z odliko je najprej rešil test iz teorije, na spretnostnem poligonu postavil tretji najboljši rezultat med konkurenco, v prometu pa se je odrezal naravnost odlično in bil po številu prejetih kazenskih točk drugi. Skupaj je zadostovalo za drugi najboljši rezultat tekmovanja, kar pa pomeni da je bil Aljaž 2. na državnem tekmovanju, kar je najboljša uvrstitev na tem tekmovanju v celotni zgodovini udeležb tekmovalcev iz občine Ilirska Bistrica. Enkratno.

Čestitke Aljaž!