Mesečni arhiv: marec 2022

KOLESARČKI

V petek, 25.3. so naše igrišče zasedli kolesarčki. Tako otroci iz vrtca kot prve triade so se podali po poligonu, kjer je bilo potrebno upoštevati vse prometne znake in pravila ravnanja na cesti. Vožnja z gokardi je bila prav imenitna, predvsem pa poučna.

Čistilna akcija

V sodelovanju s KS Knežak smo v četrtek, 24. 3., organizirali čistilno akcijo v okolici šole in po bližnjih poteh. Učenci od 1. do 4. razreda so čistili poti proti prekopu, Kalcu, proti Selu in Koritnicam.

Učenci višjih razredov pa so očedili okolico šole in pokopališča. Preživeli smo prelep dan na spomladanskem soncu ter združili koristno s prijetnim.

SODELOVANJE UČENCEV 1. RAZREDA V ETWINNING PROJEKTU

Najmlajši vrtnarji smo si decembra preko projekta eTwinning s šolo iz Slovenije in z
dvema iz Francije izmenjali voščilnice, predstavitve učencev in semena. Poleg
spoznavanja učencev pri projektu spoznavamo tudi državi, naravo in okolico šole v
Sloveniji in Franciji ter besede za zelenjavo v angleščini in francoščini.
Zanimivo je bilo prebrati predstavitve učencev iz Francije ter pogledati njihove
ilustracije, s katerimi so prikazali, kaj imajo radi in kaj ne. Ugotovili smo, da smo si kar
podobni v tem, ne glede na kraj ali državo bivanja. Opazili smo tudi, da enako stari
učenci v Franciji že pišejo s pisanimi črkami, medtem ko se mi šele učimo pisati s
tiskanimi.
V mesecu marcu smo posejali semena, ki smo jih dobili. Pridno jih zalivamo in že
lahko vidimo prve poganjke.

Finančni izzivi za najmlajše

Ob svetovnem tednu denarja (Global Money Week), ki poteka od 21. do 27. marca 2022, Intesa Sanpaolo Bank organizira različne izobraževalne aktivnosti z namenom vsestranskega ozaveščanja o pomembnosti preudarnega ravnanja z denarjem že od malih nog.

Ob tej priložnosti je naša bivša učenka Špela Stare, ki nastopa kot koordinatorka in ambasadorka projekta  Finančno opismenjevanje mladih na Intesi Sanpaolo Bank, v sodelovanju z muzejem varčevanja iz Torina učencem od 1. do 4. razreda predstavila zanimivo in poučno video izobraževalno delavnico, ki otroke uči, kako upravljati z denarjem in kako varčevati.

Prvi del delavnice temelji na zgodbi o Arcu in Iris, ki kot okraska na hranilniku krasita muzejsko vitrino, nakar nekega dne čudežno oživita in se podata na potovanje v Južno Ameriko. Ob raznih dogodivščinah se marsikaj naučita, med drugim tudi preudarnega ravnanja z denarjem. V drugem delu delavnice pa sledijo izzivi za otroke v obliki preprostega kviza in igre v skupinah.

Zgodba o Arcu in Iris, ki v izvirniku nosi naslov »Around the world with Arco&Iris”  je bila prevedena že v 17 evropskih jezikov.  Zdaj je v elektronski obliki dostopna tudi v slovenščini.  

Posnetek zgodbe o Arcu in Iris ter video izobraževalna delavnica sta dostopni tudi prek You Tube kanala Intese Sanpaolo Bank.

Zimski športni dan 4. in 5. razreda

Novembra zapali sneg, ki se je zaradi nizkih temperatur obržal vse do danes smo izkoristili za izvedbo zimskega športnega dne. Učenci 4. in 5. razreda, so se v torek, 15. marca 2022 z avtobusom odpravili na Sviščake. S seboj so vzeli sanke in bobe. Ob prihodu v zasneženo dolino so si najprej ogledali teren, si izbrali primerno pobočje za izvedbo sankanja in se po ogrevanju začeli spuščati. Pred tem smo vzpostavili “prometni režim” na sankališču, tako da so dejavnosti potekale brez zapletov. Kmalu je sledila malica. Ko so se okrepčali, je sledilo pravo tekmovanje v spustu s sankami. Najprej v enojni zasedbi in kategoriji skeleton, zatem pa še v dvojicah. Spusti so bili tako dolgi, da nismo mogli še dlje, zato so se vrnili na že pripravljeno sankališče in nadaljevali s sankanjem. Kmalu sanke niso bile več zanimive, spuščali so se kar po riti, hrbtu, v vlakcu in na še mnogo načinov. Slog so poimenovali prosto. Vrnili smo se utrujeni in lačni, ravno prav za kosilo, ki so ga pripravile šolske kuharice.

Četrti dan na Debelem rtiču

Po okusnem zajtrku smo na bazenu izpilili plavalne tehnike, nato pa ustvarjali izdelke s školjkami. Popoldan smo zopet veliko preplavali in si prislužili morske konjičke in delfinčke. Popoldan so drugošolci napisali razglednice svojim najdražjim. Še zadnji večer pa smo preživeli ob prelepem sprehodu z lučkami.

Tretji dan Debelega rtiča

V sredo so odšli domov prvošolci in prišli drugošolci. Dan je bil zopet pester in zanimiv. Bili so detektivi v naravi, veliko plavali, uživali v dobri hrani in se sproščali na delavnici. Zvečer, pred spanjem, smo se sprehodili po svežem morskem zraku, opazovali morje in oddaljeni Koper.