Mesečni arhiv: september 2022

Tekmovanje iz geografije 2022/23

Tema letošnjega tekmovanja iz geografije je Geografija voda. Šolsko tekmovanje bo 15.11.2022, državno pa 1.4.2023. Udeležijo se ga lahko učenci od 6. do 9. razreda. Organizirane bodo priprave na tekmovanje (po pouku). Literaturo in drugo glede tekmovanja najdete tukaj. Dodatne informacije dobite od mentorja.

mentor: Mile Uljan

Planinski izlet

V soboto, 24. 9. 2022, zjutraj se je 21 mladih planincev iz OŠ Toneta Tomšiča  Knežak podalo na 1. planinski izlet. Pridružili so se tudi nekateri starši in stari starši. Izpred šole smo se povzpeli na Stani hrib (670 m). Na sončku smo si privoščili slastno malico in sladkarije, ki nam jih je pod brinom pustila planinska miška.🐁Nato smo pot nadaljevali okrog hriba in po Čički poti na Bač. Na turistični kmetiji pri Požarju smo se odžejali ter se vrnili nazaj k šoli. Prehodili smo več kot 8 km in lepo izkoristili sobotno dopoldne. Bravo! 🚶🚶‍♂️🚶‍♀️

Evropski teden mobilnosti

Od 16. 9. – 23. 9. 2022 traja Evropski teden mobilnosti pod geslom »Trajnostno povezani«. Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza.
Z namenom, da tudi mi spodbudimo k uporabi trajnostne mobilnosti in zmanjševanju avtomobilskega prometa v bližini šole, smo v dnevih od 19.9. – 30.9. 2022 organizirali Pešbus, ki »vozi« z Bača in iz Knežaka. Pri tem projektu sodeluje 28 učencev-pešcev in 9 spremljevalcev iz obeh vasi.
Na dan brez avtomobila (22.9.) pa so parkirišča ob šoli ostala prazna, saj smo vsi zaposleni na šoli svoje jeklene konjičke parkirali na parkirišču ob poslovilni vežici, ki se nahaja nekaj metrov pred šolo.

Športni dan

V torek, 6. septembra so učenci od 6. do 9. razreda obuli planinske čevlje in pogumno osvojili dva bližnja hriba. Mlajši so se povzpeli na Vremščico, starejši pa na slovenski najvišji izvenalpski vrh Snežnik. Vreme je bilo čudovito in naše telo nam je bilo hvaležno!

Da je bil naš korak lažji, nas je spodbujal in na vrhu Vremščice čestital naš Šapko!

OBVESTILO

Spoštovani.

Obveščamo vas, da bomo v četrtek, 22.9.2022 sodelovali v evropski akciji

DAN BREZ AVTOMOBILA.


Na šolskem zemljišču se ta dan ne bo parkiralo do 15. ure.

Predlagamo, da ta dan parkirate na javnem parkirišču v Knežaku, ki je v okolici žalnega objekta.

Vodstvo šole in koordinatorji projektov, ki so povezani s trajnostnim razvojem in varstvom v prometu

Prvi šolski dan

Komaj smo čakali 1. september, kajne? Učenci naše šole so se zbrali v telovadnici, kjer jim je dobrodošlico po poletnih počitnicah zaželela ravnateljica šole, pozdravil pa jih je tudi medvedek Šapko. Nadaljevanje prvega šolskega dne so preživeli z razredničarkami in začeli s prvimi uvodnimi urami. Prvošolci so se nam pridružili ob 9h, ko so jim devetošolci podelili rumene rutke, nato pa jih je sprejela ravnateljica v spremstvu policista.

OŠ Toneta Tomšiča v projektu Erasmus plus

Erasmus plus je dragocena priložnost za spoznavanje različnih evropskih kultur ter učenju novih veščin. Na osnovni šoli Toneta Tomšiča Knežak smo ponosni, da nam je uspelo izpeljati projekt izobraževanja za pedagoške delavce. V zadnjem tednu junija sem se udeležila enotedenskega tečaja “Integrating creativity and innovation into the classroom” v irski prestolnici, Dublin. Cel projekt je sofinanciran iz programa Erasmus plus. V skupini so bili učitelji iz Italije, Španije, Slovaške, Češke in Slovenije.

Dandanes je računalniška pismenost ključnega pomena na vseh področjih šolskega življenja. V tem tednu smo spoznali raznolike aplikacije za uporabo pri pouku in tudi doma. Spoznali smo, da se učenje ne ustavi samo z uporabo teh aplikaciji, temveč tudi pri razvijanju novih aplikaciji.

Celoten članek je dostopen na povezavi: https://docs.google.com/document/d/1QksQI28shqEmfWmHjTL72w_07378GiCiQ5fxpEruKzc/edit?usp=sharing

Lucia A. Bavdek

Pred 50. leti…

Na današnji dan pred 50 leti se je v sklopu OŠ Toneta Tomšiča Knežak uradno odprl vrtec. Vpisanih je bilo 18 otrok. Prva vzgojiteljica je bila Neda Tomšič, kasneje Godec z Bača, varuhinja pa Ema Novak – teta Ema Ulčerjeva iz Knežaka. Čestitke vsem, ki nadaljujejo delo v našem vrtcu.

Odpri fotografijo