Mesečni arhiv: april 2022

Erasmus+

OŠ Knežak je bila uspešna na razpisu za sredstva programa Erasmus+ .

V okviru tega projekta se bo v letu 2022 ena učiteljica udeležila strukturiranega tečaja Integrating Creativity and Innovation into Teaching  na Irskem.

Glavni cilji  mobilnosti so:

– spoznati kreativne metode in inovativne rešitve pri pouku,

– izboljšati svoje znanje o učnem slogu učencev in zmožnosti projektiranja poučevanja v skladu z njimi;

– spoznati tehnike kognitivnega preslikavanja, vizualnega mišljenja, vizualne strategije poučevanja, kreativnega mišljenja,

 – spoznati pouk projektiranja z uporabo inovativnih metod,

– spoznati kompleksne kompetence: učiteljsko, vrstniško in samoocenjevanje,

– spoznati  vizualne vire kot način za razvoj vrhunskih veščin,

 – spoznati orodja IKT v izobraževanju: kvizi in resne igre, platforme za upravljanje učilnic, spletni portfelji,

 – krepiti mednarodno sodelovanje in

– izboljšati poznavanje drugih kultur in narodov.

Udeleženka mobilnosti bo pridobila evropsko primerljiva znanja, kompetence, spretnosti in izkušnje na svojem strokovnem področju. Nova znanja bodo pripomogla k  boljši usposobljenosti, kar bo imelo za posledico kakovostnejšo delo z otroki in učenci.

Planinski izlet

V soboto, 24. 4. 2022, je bil za mlade planince iz osnovnih šol občine Ilirska Bistrica organiziran planinski izlet. Zaradi ukrepov za zajezitev virusa Covid 19, smo se zbrali po zelo dolgem času in preživeli zelo lep dopoldan. Izlet smo pričeli na parkirišču ob podvozu pod železniško progo v Pivki. Najprej smo osvojili Šilentabor (736 m), nato pa še Primož (718 m). Pohod je trajal 4 ure. Vreme nam je bilo naklonjeno in izlet je uspel. 

ZBIRALNA AKCIJA STAREGA PAPIRJA

Spoštovani starši!
V ponedeljek in torek, 25. in 26. aprila 2022 bo potekala zbiralna akcija starega papirja. Ker razredi in tudi vrtčeve skupine med seboj tekmujemo, bomo zbrani papir tehtali. Prosimo vas, da papir zvežete z vrvico ali ga prinesete v škatlah.  Zaželeno je, da papir stehtate tudi sami, težo pa zapišete na vrh škatle ter jo sporočite dežurnemu učencu ali razredničarki. Dežurstvo učencev bo potekalo zjutraj od 7.30 do 8.00, popoldan pa od 13.30 do 15.00 ure. 

Z željo, da zberemo čim več starega papirja in tudi tako poskrbimo za naše okolje in naravo, vas lepo pozdravljamo!

Šolska skupnost

Izbirni predmet odbojka z vlakom na tekmo

Učenci, ki obiskujejo izbrani predmet odbojka so se v sredo, 20. aprila odpravili na ogled prve tekme finala 1. moške lige v Sloveniji. Tekma se je odvijala v Ljubljanski dvorani Tivoli, pomerili sta se ekipi ACH Volley Ljubljana in Calcit Kamnik. Domačini so bili tako kot celotno sezono tudi v uvodni tekmi suvereno boljši in zmagali 3:0. Ogled tekme je bil prava avantura, saj smo se na “potovanje” odpravili z vlakom. Nekateri so se z vlakom peljali prvič v življenju, prav vsi pa so bili prvič na uradni odbojkarski tekmi. Za nazaj smo se ustavili še v McDonald’su, no tu pa ni bilo nobenega, ki bi bil prvič

😁

Bilo je fajn. 

Rastem s knjigo

V sodelovanju z lokalno splošno knjižnico je nastal projekt Rastem s knjigo, v katerem sedmošolci obiščejo lokalno knjižnico ter prejmejo knjižno darilo (Vinka Modernadorferja Jaz sem Andrej). Knjižničarke so učencem predstavile kratko zgodovino knjižnice, pesnico Makso Samsa ter cobiss in UDK (univerzalna decimalna klasifikacija.) Najprej so jih učile iskati knjižno in drugo gradivo po sistemu virtualne knjižnice (cobiss), nato pa so se seznanili z razporeditvijo gradiva v dotični knjižnici, kjer so v delavnici morali za vajo poiskati točno določeno knjigo. Pogledali so si tudi mobilno aplikacijo in spletno stran knjižnice ter domoznanski oddelek.
Učenci so pridobili uporabna knjižnično-informativna znanja in možnost brezplačnega vpisa v knjižnico.
Čakajoči na avtobus so se učenci, nekateri prvič, naužili lepot naravne znamenitosti, Sušca.

Dan zdravja

Vsako leto 7. aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije. Letošnji svetovni dan zdravja je potekal pod sloganom »Zgradimo pravičen in zdrav svet«.

Na naši šoli smo se med glavnim odmorom vsi zbrali na igrišču in razmigali naša telesa z športnimi vajami in plesom.

Razstava Pot knjige, od avtorja do bralca

Med 7. in 18. marcem 2022 smo na OŠ Toneta Tomšiča Knežak gostili potujočo razstavo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije – Pot knjige. Na 12. platnenih plakatih je predstavljen nastanek knjige od njenega avtorja do nas, bralcev. Zgodba je zapisana v obliki stripa, avtorja Žige X Gombača z ilustracijami Davida Krančana. Na pot knjige nas popelje junak- knjižni molj, ki bralce vodi skozi razstavo. Ta je glede na vsebino najprimernejša za učence 4. in 5. razreda, vendar so si jo z zanimanjem in navdušenjem ogledali prav vsi učenci naše šole ter tudi predšolski otroci. Četrtošolci in petošolci so ob tej priložnosti dobili v dar dve brošuri: Pot knjige in Skrivnost izginulih črk.

Selitev po razredih

S ponedeljkom, 4. 4., se bodo učenci od 6. do 9. razreda ponovno selili iz matičnih razredov, kjer so preživeli pretekli dve leti. Prilagamo urnik po razredih, ki je prilepljen tudi na vratih razredov in na oglasni deski. Učenci gredo ob prihodu v šolo v tisti razred, kjer imajo prvo uro pouka.

Učilnica matematike

UraPONTORSREČETPET
PREDURA     
1MAT 8MAT 8MAT 8FIZ 8MAT 8
2MAT 8MAT 8MAT 8FIZ 9MAT 8
3MAT 7MAT 7MAT 9MAT 7ZGO 9
4 MAT  9MAT 7 ZGO 7
5 FIZ 9FIZ 8MAT 9 
6  IP- LOGMAT 9 
7  IP- LOG  

Učilnica naravoslovja

UraPONTORSREČETPET
PREDURA  RU 8  
1LUMJ 7KEM 9TIT 7 NAR 7
2LUM 7BIO 9BIO 9 NAR 6
3 NAR 6NAR 7  
4LUM 9NAR 7TIT 6GOS 5/6 
5BIO 8KEM 8TIT 6GOS 6TIT 8
6IP- KIG    
7IP- KIG    

Računalnica

UraPONTORSREČETPET
PREDURA  RU 6  
1ZGO 9ZGO 6MAT 6ZGO 7KEM 9
2GEO 9GEO 7ZGO 6ZGO 8GUM 7
3DKE 8   GUM 8
4 GEO 8ZGO 8 GEO 8
5  GEO 9GEO 7 
6DTKDTKIP- LSKEM 8 
7  IP- LS  

Učilnica slovenščine

UraPONTORSREČETPET
PREDURA  RU 9  
1SLJ 8SLJ 8SLJ 8GUM 9SLJ 8
2SLJ 8SLJ 8SLJ 8SLJ 6SLJ 8
3SLJ 6 SLJ 6SLJ 9SLJ 7
4SLJ 6SLJ 6SLJ 9SLJ 7SLJ 9
5SLJ 9SLJ 7SLJ 7 GUM 5/6
6 IP- FV   
7     

Učilnica angleščine

UraPONTORSREČETPET
PREDURA  RU 7  
1MAT 6TJA 7TJA 9TJA 6MAT 6
2TJA 6MAT 6TJA 7  
3 TJA 9TJA 8TJA 8TJA 6
4TJA 8  TJA 9 
5TJA 7TJA 6 DKE 8TJA 7
6VVVVVVVVVV