PETOŠOLCI USPEŠNI PRI PROJEKTU VARNO NA KOLESU

Učenci 5. razreda bodo v tem šolskem letu opravljali kolesarski izpit. Hkrati so vključeni tudi v projekt Varno na kolesu. V okviru projekta so morali opraviti dva sklopa nalog. V prvem sklopu so pregledali šolske poti in izpostavili kraje, ki so po njihovem mnenju za kolesarje varni oz. nevarni. Hkrati pa so oblikovali tudi promocijski video o večji varnosti, če med kolesarjenjem nosimo čelado.

V drugem delu projekta so učenci opazovali in raziskovali območje v svojem kraju in identificirali poti primerne za varno vožnjo s kolesom. Preverili so, ali imajo v občini možnost izposoje koles za občane/krajane. V obliki foto zgodbe so oblikovali predlog poti primerne za kolesarjenje in aktivno preživljanje prostega časa v šolskem okolišu. Predstavitev vključuje: prikaz poti na zemljevidu, razdaljo, časovno oceno poti, zahtevnost, tip cestišča. O poti so oblikovali nabor točk, ki so primerne za postanek in ogled katere lokalne zanimivosti ter vsako na kratko predstavili.

Nato pa smo opravili še intervju z gospo Majo Uljan, ki je predstavnica javnega zavoda za turizem Ilirska Bistrica. Zavod deluje pod okriljem občine Ilirska Bistrica. Preverili smo s kakšnimi programi občina vzpodbuja kolesarjenje kot eno od oblik trajnostne mobilnosti.  

Več si lahko ogledate v PDF predstavitvah: 1. in 2.

 Za prvi del projekta so učenci že prejeli nagrade, ki so jih bili zelo veseli.