Dnevni arhiv: 22. 11. 2023

Tradicionalni slovenski zajtrk

Vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane in tako je letos, 17. novembra, potekal tradicionalni slovenski zajtrk tudi na naši šoli.

Učenci so v šolo prišli ob 7:30 in na mizah jih je pričakal tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga sestavljali kruh, maslo, med, mleko in jabolko slovenskega porekla.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil »Kruh za zajtrk – super dan!« Namen tega projekta je izobraževati, obveščati in osveščati učence ter tudi širšo javnost o pomenu zajtrka in zdrave prehrane, o spoštovanju do hrane in izboljšanju prehranskih navad, o pomenu in prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, o pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje. Pomembno je tudi splošno osveščanje učencev o zdravem načinu življenja. 

Med odmorom pa so nas naši učenci harmonikaši zazibali v ritmu slovenskih pesmi. Med njimi seveda ni manjkala pesem »čebelar«. Šolski dan smo zaključili s kosilom, ki je bilo tradicionalno slovensko – jota s kislim zeljem, klobasa in domači štruklji.

Tehniški dan v 4. razredu

V petek, 17. 11. 2023, so imeli učenci 4. razreda tehniški dan. Ustvarjali so izdelke za praznični bazar. V prvi delavnici so oblikovali stožec iz tršega papirja in ga oblepili z volno ali vrvico. Nastala je smrečica, ki so ji dodali svetleče perlice, balončke, zvezdice… 

V drugi delavnici so naredili namizno dekoracijo iz naravnega materiala. Iz storža so nastali snežaki, na deščico so prilepili mah in ga prekrili s “snegom”. Snežaki so našli svoje mesto na snegu, učenci so dodali še nekaj okraskov.

Za konec pa so iz steklenih kozarčkov za vlaganje oblikivali simpatične svečnike. Učenci so se zelo potrudili in komaj čakajo, da bodo svoje izdelke razstavili na prazničnem bazarju.