
Mesečni arhiv: november 2023
Mladina in gore
V soboto, 18. 11. 2023, so se mladi planinci iz naše šole po kar nekaj letih zopet udeležili tekmovanja Mladina in gore. Oblikovali so kar 4 ekipe (v vsaki ekipi 4 učenci, torej skupaj 16). Ker naj bi bila imena ekip čim bolj nenavadna, so si izbrali naslednja: planinske rožice, štiriglavi smrkavci, gamsovi parklji in trrrdi svizci.
V soboto zjutraj smo se odpeljali v OŠ Pivka, kjer je potekalo tekmovanje. Po prijavi ekip je sledil pozdrav in kulturni program. Nato so šle ekipe po učilnicah, kjer so se preizkusile v planinskem znanju. Med tem, ko so zadolženi popravljali teste, so si tekmovalci napolnili želodčke in si ogledali center o velikih zvereh Dina.
Nestrpno smo čakali razglasitev rezultatov. In dočakali. Najprej so razglasili najboljše ime ekipe, nagrado je prejela ekipa TRRRDI SVIZCI iz naše šole. Čestitamo!
Izmed 16 ekip, ki so tekmovale, so naše ekipe zasedle naslednja mesta:
PLANINSKE ROŽICE- 7. mesto
TRRRDI SVIZCI – 10. mesto
GAMSOVI PARKLJI- 11. mesto
ŠTIRIGLAVI SMRKAVCI – 14. mesto.
Z rezultati smo bili zelo zadovoljni, saj so naloge res težke in je potrebno pokazati zelo veliko znanja, ki je zapisano v učbeniku Planinska šola.
Učenci so si obljubili, da se drugo leto spet udeležijo tekmovanja.
Preživeli smo lep dopoldan.
Tradicionalni slovenski zajtrk
Vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane in tako je letos, 17. novembra, potekal tradicionalni slovenski zajtrk tudi na naši šoli.
Učenci so v šolo prišli ob 7:30 in na mizah jih je pričakal tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga sestavljali kruh, maslo, med, mleko in jabolko slovenskega porekla.
Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil »Kruh za zajtrk – super dan!« Namen tega projekta je izobraževati, obveščati in osveščati učence ter tudi širšo javnost o pomenu zajtrka in zdrave prehrane, o spoštovanju do hrane in izboljšanju prehranskih navad, o pomenu in prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, o pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje. Pomembno je tudi splošno osveščanje učencev o zdravem načinu življenja.
Med odmorom pa so nas naši učenci harmonikaši zazibali v ritmu slovenskih pesmi. Med njimi seveda ni manjkala pesem »čebelar«. Šolski dan smo zaključili s kosilom, ki je bilo tradicionalno slovensko – jota s kislim zeljem, klobasa in domači štruklji.

Tehniški dan v 4. razredu
V petek, 17. 11. 2023, so imeli učenci 4. razreda tehniški dan. Ustvarjali so izdelke za praznični bazar. V prvi delavnici so oblikovali stožec iz tršega papirja in ga oblepili z volno ali vrvico. Nastala je smrečica, ki so ji dodali svetleče perlice, balončke, zvezdice…
V drugi delavnici so naredili namizno dekoracijo iz naravnega materiala. Iz storža so nastali snežaki, na deščico so prilepili mah in ga prekrili s “snegom”. Snežaki so našli svoje mesto na snegu, učenci so dodali še nekaj okraskov.
Za konec pa so iz steklenih kozarčkov za vlaganje oblikivali simpatične svečnike. Učenci so se zelo potrudili in komaj čakajo, da bodo svoje izdelke razstavili na prazničnem bazarju.



ZBIRALNA AKCIJA STAREGA PAPIRJA
Naravoslovni dan
Priprave na božično-novoletni bazar so na naši šoli že v polnem teku. V sredo, 15. novembra smo učenci v več različnih delavnicah pripravljali izdelke z mislimi na veseli december. Na kuharski delavnici smo zamesili testenine, sušili jabolčke krhlje in izdelali čisto svoje bonbone. Druga skupina je poskrbela, da bomo naše dobrote lahko zapakirali v embalaže različnih oblik, tretja pa je v računalniškem programu pripravila ročno narisane nalepke, ki jih bomo dodali na embalažo.
Iz učilnice matematike je ves dan dišalo po eteričnih oljih, saj so učenci izdelovali mila različnih oblik in vonjev. Mila bomo opremili z ustreznimi zapisi, ki jih je zapisala skupina učencev s kaligrafsko pisavo. Poskrbeli smo tudi za izdelavo škatlic za mila ter lesenih okraskov.