Mesečni arhiv: maj 2021

Šolski plesni festival

Tudi naša šola se je v letošnjem letu pridružila plesnemu tekmovanju
ŠPF. V torek, 18. 5. 2021, smo imeli predizbor in le najboljši posamezniki so se udeležili področnega tekmovanja, ki je potekalo preko aplikacije Zoom v sredo, 26. 5., v telovadnici naše šole.
Posamezniki so se pomerili v HIP HOPU, LATINU in POPU. Naše tekmovalke so si priplesale odlične rezultate. V kategoriji od 4. do 6. razreda so učenke dosegle v popu 3. mesto, v hip hopu in latinu pa 4. mesto. V kategoriji od 7. do 9. razreda pa so si dekleta priplesale v popu 7. mesto, v hip hopu in latinu pa 1. mesto in se tako z najvišjim skupnim seštevkom uvrstile na državno tekmovanje, ki bo v torek, 1. junija.

Vsem dekletom čestitamo za odlične uvrstitve in držimo pesti še v torek!

NARAVOSLOVNI DAN V 2. RAZREDU : ČEBELE – NAŠE PRIJATELJICE

Naravoslovni dan (20.5.2021) smo začeli z igro Vislice, kjer so učenci premagali učiteljico,
ker so našli besedi kranjska čebela. Poslušali so pesem Čebelar (L. Slak) in zaplesali ples na pesem čebelice Lili, ki nas že 2 leti spremlja v našem učnem gradivu. Predstavitev današnjega dela ni bila potrebna. Učenci so lutki Lili povedali, kaj že vedo o čebelah. Ogledali smo si film o čebelah in čebelarju. O tem smo se pogovorili. Brali smo in se pogovarjali ob knjigi o čebelah. To smo počeli po delih in sproti delali zapise ob slikah v zvezek (čebele samotarke, medonosne čebele, čebelja družina, vloge čebel delavk, trotov, matice, deli telesa, čebelar, čebelarjenje…). Med tem delom smo izvajali čebelje gibalne igre (prenašanje jabolka – brez čebel ne bi bilo sadja, iskanje kanglic z medom z zaprtimi očmi…). Izdelali smo čebelice iz kamnov. Pregledali smo knjigo brez besedila (Čebela in jaz) in sestavili ter zapisali čebeljo pravljico.
Zaključili smo s slikanjem čebelje pravljice na asfalt.

ZBIRALNA AKCIJA STAREGA PAPIRJA

Zbiralna akcija bo potekala od ponedeljka 24. do četrtka 27. maja 2021.

 Razredi bomo med seboj tekmovali, zato bomo pripeljan papir tehtali.

Prosimo vas, da papir zvežete z vrvico ali ga prinesete v škatlah. Zaželeno je, da papir stehtate tudi sami, težo pa zapišete na vrh škatle ter jo sporočite dežurnemu učencu.

Dežurstvo:

Vsak dan: 7.30-8.00 in 13.30 – 14.30

Sreda: 13.30 – 17.00

Rišemo čebeljo pravljico

V sredo, 19. 5. 2021, smo na šoli obeležili dan čebele, ki ga obeležujemo 20. 5. Učenci od šestega do devetega razreda so bili vključeni v različne dejavnosti povezane s temi marljivimi žuželkami.Tako so pokazali smoje ročne spretnosti in izdelovali škatlice za ognjičeno mazilo, ki so ga pripravili devetošolci. Risali so medonosne rastline in barvali kamne za okrasitev šolske okolice. Zadišalo pa je tudi po slastnih medenjakih.

Tehniški dan učencev 4. in 5. razreda

V torek, 18. 5. 2021, so imeli četrtošolci in petošolci tehniški dan. Prvi dve uri so se preizkušali v znanju za teoretični del kolesarskega izpita, nato pa so izdelovali tehnične izdelke. 

Učenci 4. razreda so žebljali. Na plošček so morali zabiti 36 žebljev in po določenem pravilu prepletali volno treh barv. 

Petošolci pa so šivali peresnice in izdelali mobile iz lesa. Za zaključek dneva pa so si v skupinah izmišljevali pesmice o pomladi. Vsi so se zelo potrudili in preživeli zanimiv dan. 

PETOŠOLCI USPEŠNI PRI PROJEKTU VARNO NA KOLESU

Učenci 5. razreda bodo v tem šolskem letu opravljali kolesarski izpit. Hkrati so vključeni tudi v projekt Varno na kolesu. V okviru projekta so morali opraviti dva sklopa nalog. V prvem sklopu so pregledali šolske poti in izpostavili kraje, ki so po njihovem mnenju za kolesarje varni oz. nevarni. Hkrati pa so oblikovali tudi promocijski video o večji varnosti, če med kolesarjenjem nosimo čelado.

V drugem delu projekta so učenci opazovali in raziskovali območje v svojem kraju in identificirali poti primerne za varno vožnjo s kolesom. Preverili so, ali imajo v občini možnost izposoje koles za občane/krajane. V obliki foto zgodbe so oblikovali predlog poti primerne za kolesarjenje in aktivno preživljanje prostega časa v šolskem okolišu. Predstavitev vključuje: prikaz poti na zemljevidu, razdaljo, časovno oceno poti, zahtevnost, tip cestišča. O poti so oblikovali nabor točk, ki so primerne za postanek in ogled katere lokalne zanimivosti ter vsako na kratko predstavili.

Nato pa smo opravili še intervju z gospo Majo Uljan, ki je predstavnica javnega zavoda za turizem Ilirska Bistrica. Zavod deluje pod okriljem občine Ilirska Bistrica. Preverili smo s kakšnimi programi občina vzpodbuja kolesarjenje kot eno od oblik trajnostne mobilnosti.  

Več si lahko ogledate v PDF predstavitvah: 1. in 2.

 Za prvi del projekta so učenci že prejeli nagrade, ki so jih bili zelo veseli.

“Čustveni” naravoslovni dan

Naša šola je vključena v triletni projekt Varno in spodbudno učno okolje. S pomočjo šolskega tima učiteljev smo organizirali naravoslovni dan v sklopu katerega smo spoznavali, kako so čustva prisotna v naših življenjih ter kako na nas vplivajo..

Organizirali smo 5 delavnic: sproščanje stresa, empatično doživljanje, čustva skozi glasbeno in likovno umetnost, sodelovalno učenje. Nekaj utrinkov si oglejte na spodnjih fotografijah.