Mesečni arhiv: oktober 2023

KNEŽAK 2. NA OBČINSKEM TEKMOVANJU IZ KOŠARKE

Četrtek, 26. 10. 2023, je bil dan, ko se je v dvorani OŠ Antona Žnideršiča odvijalo šolsko občinsko tekmovanje za starejše dečke iz košarke. Reprezentanco iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak je sestavljala pisana paleta igralcev od učencev 6. pa do učencev 9. razreda. Na prvi tekmi, so bili boljši od sovrstnikov iz OŠ Dragotina Ketteja z rezultatom 51:27, na drugi pa so nas premagali učenci iz OŠ Antona Žnideršiča za 40 točk (66:26).  Prepričani smo, da bi lahko parirali tudi sovrstnikom iz »nove šule«, če bi posamezniki vztrajali pri treniranju košarke.

Sprejem prvošolcev v skupnost učencev šole

V uvodu smo se z učenci pogovorili o namenu današnjega dne in naredili načrt dela. Učenci so si izdelali papirnate kape za  skupno predstavitev na prireditvi. Skupaj smo uredili sceno za prireditev in sicer z izdelki, ki smo jih ustvarili v prejšnjih dneh, ob pripravah na sprejem. Sledile so priprave na nastope, obljubo in zahvalo na prireditvi. Končno pa je prišla slavnostna prireditev s sprejemom prvošolcev v skupnost učencev šole. Otroci so kar vriskali od pričakovanja.

Sprejela sta jih čebelici Lili in Bine. Na prireditvenem prostoru jih je pozdravil otroški pevski zbor. Lili in Bine sta jih pozvala, da dokažejo resno namero glede sodelovanja v skupnosti učencev. In so se odlično dokazali: deklamirali so, peli, plesali in se predstavili kot pevci otroškega pevskega zbora. Čebelici in občinstvo so se strinjali, da je sprejem upravičen. Za predsednikom skupnosti učencev so ponavljali zaobljubo in on jim je čestital. Prvošolci so dobili potrdilo in lepo knjigo. Vendar daril še ni bilo dovolj. Učenci iz višjih razredov so jim z razredniki in mentorji pripravili zanimive točke. Peli so, plesali, recitirali, “repali” in jim  zaigrali na harmoniko. Prvošolce je prevzelo prav vse nastopanje. Rekli so, da bodo tudi oni tako nastopali na naslednjih prireditvah. Lepe besede jim je namenila tudi ravnateljica. V zaključku so se prvošolci in učiteljici zahvalili za pripravljen praznik in jim povedali, da se veselijo sodelovanja z njimi.

Proslavili so na lepo okrašenih mizah v jedilnici s torto. Hoteli pa so še pokazati, da so vredni sprejema, zato so izdelali posebna jesenska drevesa.

Za prvošolce je bil to poseben praznik, ki ga ne bodo zlahka pozabili.

Veseli so bili, ko so videli svoje izdelke na panojih v garderobi.

Podjetniški tabor

Na šoli se je pretekli vikend izvedel 3. podjetniški tabor, na katerem so učenci predstavili svoje podjetniške ideje. Delavnica je potekala v petek in soboto, udeležili so se jo učenci od 7. – 9. razreda in skupaj so oblikovali 6 skupin, ki so se potegovale za 3 nagrade.

Med nagrajence so se uvrstile 3 ideje:

·       NAJ PITCH: Gaming chair with ventilator (stol z ventilatorjem)

·       NAJ IDEJA: Simply Clean (guma za glavnik)

·       NAJ IDEJA: Wood Tech (leseno ohišje za računalnik)

Učenci so svoje ideje razvijali pod vodstvom Nejca Konjeviča, ki jih je skozi delavnico vodil, vzpodbujal in bodril. Upamo, da se bodo vse skupine, nagrajene ali ne, odločile svojo idejo razvijati naprej in se potegovati na tekmovanju POPRI.

Tanja Blažek in Jure Gustinčič

Evakuacija

Danes je na šoli potekala evakuacijska vaja. Po uspešno opravljeni vaji, so se učenci razdelili v 2 skupini, in sicer na razredno in predmetno stopnjo.

Učenci na predmetni stopnji so od predstavnikov Civilne zaščite zvedeli veliko informacij na temo najdenih neeksplodiranih sredstev, kako postopamo, če jih najdemo in kako oni zavarujejo takšna sredstva.

Učencem razredne stopnje pa so se predstavili gasilci iz Knežaka, kjer so jim predstavili delo gasilca. Poleg predstavitve dela, so si učenci lahko pobližje pogledali opremo v gasilskih avtih/tovornjakih, nekateri pa so se preizkusili tudi v testnem gašenju.

1. planinski izlet

Sonček je že zjutraj nakazal, da smo planinci izbrali ravno pravi dan za prvi izlet. V soboto, 7. oktobra 2023, se je 16 planincev iz naše šole skupaj s planinci iz sedmih bistriških šol odpeljalo proti Polhovem Gradcu. Od tam smo se povzpeli na Polhograjsko Goro (824 m.n.v.),  ki ji pravijo tudi Sv. Lovrenc. Pot je bila kratka, a strma, zato smo bili toliko bolj zadovoljni, ko smo zagledali cerkvico na vrhu.

Po okusni malici in žigosanju dnevnikov smo si privoščili še nekaj uživanja v prelepih razgledih na sosednje hribe in gore in se nato po strmi poti vrnili na naše izhodišče.

Preživeli smo prijetno soboto in že komaj čakamo na naslednji planinski izlet.

PLASTENKE ZA JUNAKE

Na pobudo Mojce Smerdel z Bača, mame junaka Žige Skoka, smo se brez
pomisleka odločili, da tudi OŠ Toneta Tomšiča Knežak in Komunala Ilirska Bistrica
sodelujeta v akciji Zbiranja plastenk za Junake 3. nadstropja. Pred OŠ Knežak smo
postavili kontejner za prazne plastenke.
V kontejner gredo plastenke pijač v velikosti 0,5 L do 3 L. Plastenke so lahko z
zamaškom ali brez njega.

Pomembno! Plastenke ne smejo biti stisnjene.
Več o sami akciji si lahko preberete na povezavi:
https://junaki3nadstropja.si/plastenke-za-junake/

Kontejner bo pred šolo do konca akcije, to je konec februarja 2024.
ZBIRAJ, RECIKLIRAJ, DONIRAJ!
Hvala vsem!

KROS IN POHOD – ŠPORTNI DAN NA PRELEP OKTOBRSKI DAN

V torek, 3. 10. 2023, smo organizirali športni dan, ki je potekal v dveh aktivnostih. Učenci so se pred tem pri pouku športa preizkusili hitrostnem teku. Najboljši so se v torek udeležili občinskega krosa, ki je potekal na Hribu svobode v Ilirski Bistrici.  Za ostale učence je bil organiziran pohod po presihajočih jezerih. Od šole so se sprehodili do Velikega Zagorskega in Velikega Drskovškega jezera, nato pa nazaj preko Kalškega jezera. Prehodili so 13 km. Za vse učence je bil dan uspešen. 
Uvrstitve naših učencev na občinskem krosu so bile kljub samo eni srebrni medalji več kot odlične. Čestitke vsem nastopajočim za odličen trud in zastopanje naše šole s pravim zglednim pristopom. Na Občinskem krosu je nastopilo nekaj manj kot 800 učencev osnovnih šol iz celotne občine, v 18ih kategorijah, približno 50 na kategorijo.

Še enkrat BRAVO!!!

Pouk naravoslovja v 4. razredu

V četrtem razredu učenci pri naravoslovju in tehniki spoznavajo človeško telo. Da je pouk zanimivejši in učenci odnesejo čim več znanja, smo ga obogatili z različnimi dejavnostmi.

Ko smo spoznavali osnovno gradbeno enoto vseh živih bitij – celico, nam je na pomoč priskočila učiteljica naravoslovja Jerneja Štritof. Najprej nam je pripravila mikroskope in učenci so si ogledali rastlinske celice iz povrhnjice lista lončnice ter vodo iz različnih virov, v kateri smo iskali živa bitja.

Nato smo v naslednjih desetih dneh v učilnici vzgojili enocelična bitja-paramecije in spet prosili učiteljico Jernejo, da je pripravila preparate za mikroskope. Zelo zanimivo je bilo gledati ta hitra bitja, ki so zgrajena iz ene same celice.

Počasi smo spoznavali dele človeškega telesa in njihove naloge. Z različnimi poskusi smo ugotavljali, kakšne so naloge kosti, mišic, kako sta vonj in okus povezana in podobno. V učilnico je na obisk prišel tudi okostnjak, ki nas zvesto spremlja pri pouku. Ko smo začeli z obravnavo prebavil in dihal, pa se nam je pridružil torzo. Ker je narejen iz plastične mase, so se učenci preizkusili v razstavljanju in sestavljanju človeškega telesa. Med odmori je postal glavna igrača, saj so si merili čas in ugotavljali, kdo najhitreje sestavi organske sisteme, hkrati so ponavljali imena posameznih organov.

Učenci so ugotovili, da je naše telo stroj, ki mu ni para.

Šola v naravi Seča- 4. dan

Predzadnji dan za tretješolce in drugošolce v Seči mineva v prelepem sončnem in poletnem dnevu. Dopoldne so po zajtrku urili svoje znanje v plavalnih veščinah, se spoznali z delom na solinah in preizkušali različne vrste soli.