Mesečni arhiv: november 2022

Gledališka predstava Tesla

24. 11. 2022 so učenci 3. triade s spremljevalkami Martino B. Jenko, Petro Valenčič, Andrejo Maslo in Olgo Novak (46 učencev)  ob 8. uri odšli z avtobusom izpred šole v megleno Ljubljano. Na sprehodu po starem mestnem jedru, največ pri Prešernovem spomeniku, so dobili kar nekaj bombonov, saj so znali dogovoriti na različna vprašanja v povezavi z Ljubljano. Učiteljici sta preverjali njihovo znanje in opazovalno zmožnost. Pred nastopom Janeza Dovča smo še malicali in si malce pretegnili noge po ploščadi z razgledom na slo. parlament in se nadihali svežega zraka.

Sledilo je nenavadno doživetje v Štihovi dvorani: glasbeno-virtualni spektakel. 

Vsebino kulturnega dne so si letos med več predlogi izbrali devetošolci; a ker se o predstavi niso pozanimali, kot bi se lahko, so kupili mačka v žaklju. Določene osebne predstave vnaprej pa lahko prinesejo razočaranje. Na preizkušnji sta bili odprtost in širina, saj to ni bila klasična, tipična gld. predstava, uprizoritev dramske igre.

Tesla je poučna avtorska monodrama, ki spominja na predavanje fizike, kot ga še nismo slišali in gledališki performans, ki se da ne da primerjati z vsemi do sedaj. Učencem so bila razložena nekatera zelo abstraktna področja fizike (elektrika, magnetno polje, frekvenca, resonanca …) v povezavi z znanstvenikom in izumiteljem Nikoli Teslo. To je enkraten primer medpredmetne povezave: slovenščina (biografija oz. pripoved o življenju osebe), fizika, glasba, zgodovina, tehnika. Teslovi citati pa so bili tudi poučno filozofski in psihološki.  Avtor in izdelovalec, glasbenik in fizik, J. Dovč je na koncu predstavil svoj ansambel in tri so preizkusili tudi učenci, tudi ena naša prostovoljka iz sedmega razreda. V igri zvokov, posebnih glasbil, virtualnih efektov, petja, pravljično čarobnih vzročno-posledičnih zvez, ki jih je težko docela razumeti, je vsak gledalec to predstavo doživel po svoje.

JESENSKE USTVARJALNE DELAVNICE

V četrtek, 24. novembra 2022, so učenci vključeni v Klub prostovoljcev pripravili ustvarjalne delavnice za učence od 1. do 3. razreda. Delavnice so potekale od 14.00 do 16.00. Udeležilo se jih je 23 učencev, ki so pod vodstvom 7 prostovoljcev (učencev 6., 7. in 8. razreda) ustvarjali z različnimi materiali in v različnih tehnikah, ter se med seboj družili in povezovali. Učenci prostovoljci so se zelo dobro znašli v vlogi mentorjev in animatorjev. Vsi udeleženci so bili zelo zadovoljni in si želijo še več podobnih aktivnosti.

Rastem s knjigo

V sodelovanju z lokalno knjižnico je nastal projekt Rastem s knjigo, v katerem sedmošolci obiščejo lokalno knjižnico ter prejmejo knjižno darilo (Reformatorji v stripu  Boštjana Gorenca in Jaka Vukotiča). Knjižničarke so učencem predstavile kratko zgodovino knjižnice, pesnico Makso Samsa ter cobiss in UDK (univerzalna decimalna klasifikacija.) Najprej so jih učile iskati knjižno in drugo gradivo po sistemu virtualne knjižnice (cobiss), nato pa so se seznanili z razporeditvijo gradiva v dotični knjižnici, kjer so v delavnici morali za vajo poiskati točno določeno knjigo. Pogledali so si tudi mobilno aplikacijo in spletno stran knjižnice ter domoznanski oddelek.

Učenci so pridobili uporabna knjižnično-informativna znanja in možnost brezplačnega vpisa v knjižnico.

Slovenski tradicionalni zajtrk

Vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane in tako je letos novembra, že dvanajstič potekal Tradicionalni slovenski zajtrk tudi na naši
šoli.
Tradicionalni slovenski zajtrk so sestavljali kruh, maslo, med, mleko in
jabolko slovenskega lokalnega porekla.
Učenci so spoznali pomen zajtrka in lokalno pridelane hrane.
Letošnji TSZ je potekal pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«.
Po zajtrku so nas naši harmonikaši zazibali v ritmu slovenskih pesmi. Med
njimi seveda ni manjkala pesem »čebelar«.
Za učence od 6. do 9. razreda je po zajtrku potekal naravoslovni dan na temo
Zdrav način življenja.


13. november- Mednarodni dan prijaznosti

Mednarodni dan prijaznosti smo obeležili z delitvijo dobre energije na naši šoli.
Učenci, ki obiskujejo izbirni krožek pravljične joge so v ponedeljek delili zaposlenim
in učencem kamenčke prijaznosti, mandale, nasmehe, dobro voljo in v zameno dobili
dobre občutke in prijazne poglede. Prijazna dejanja so nekaj, česar smo vsi
zmožni. Močno vplivajo na medsebojno povezanost, pripadnost in občutek bližine.
Lahko smo tisti, ki deluje prijazno, prejemnik ali pa samo opazovalec prijaznega
dejanja. Vse troje v nas vzbudi veselje in zadovoljstvo. To pa vpliva tudi na naša
psihično in fizično zdravje.
Dejanje prijaznosti je prikaz  največje humanosti (človečnosti).
Prijaznost nas nič ne stane, vendar dela čudeže.

ZBIRALNA AKCIJA STAREGA PAPIRJA

ZBIRALNA AKCIJA STAREGA PAPIRJA

bo potekala

od 14. do 18. NOVEMBRA 2022.

Tokrat papirja ni potrebno tehtati. Na šolskem parlamentu smo se dogovorili, da zbiramo papir za ‘skupno dobro’ z namenom znižanja stroškov prevozov za vse razrede in vrtec. Papir naj bo zvezan ali v kartonastih škatlah, plastična embalaža ne sodi zraven!

Pesniški natečaj

V lanskem šolskem letu so petošolci sodelovali na 9. pesniškem natečaju Pavčkove vitice na temo Vsi naši otroci. Manca, Enej, Tjaž, Jonan, Sebastjan in Nik so napisali vsak svojo pesem. Le te so objavljene v zborniku na spodnji povezavi (stran 103, 104, 105). 

V natečaju je sodelovala tudi (takrat) osmošolka Katja Tomšič, njene pesmi najdete na straneh 198 in 199.

Zbornik Vsi naši otrocivam je na voljo na tej povezavi

Vabimo k branju.