Mesečni arhiv: december 2022

Varno na kolesu

Tudi v letošnjem šolskem letu se je naša šola odločila za sodelovanje v projektu Varno na kolesu. V sklopu Postajam kolesar sodelujemo vsi učenci 5. razreda, ki opravljamo kolesarski izpit. V prazničnih dneh tako zaključujemo s prvo nalogo, pri kateri smo raziskovali varnost kolesarjev v naših krajih skozi čas.
V začetku decembra smo obiskali gospoda Franca Tomšiča iz Bača, ki nam je z veseljem razkazal svojo bogato zbirko koles iz prejšnjega stoletja. Ogledali smo si velociped ter različna italijanska, nemška, ruska in slovenska kolesa. Bili smo naravnost navdušeni!
Stari starši so z nami delili zanimive kolesarske izkušnje, ki so nas popeljale v preteklost. Zbrali smo nekaj fotografij o prometnicah v našem šolskem okolišu
nekoč in danes, primerjali obvezno opremo kolesarjev in koles ter prišli do zanimivih ugotovitev. Prometna pravila skozi čas je z nami v pogovoru delil tudi policist.

Utrinki z novoletnih ustvarjalnih delavnic

Klub prostovoljcev je za učence 1. triade pripravili, v sredo 14. decembra, popoldansko
ustvarjalno delavnico. Učenci prostovoljci so že prej pripravili ideje in ves potreben material.
Otroci so pod vodstvom prostovoljcev oblikovali različne novoletne okraske: kapice in lončke iz volne, jelenčke iz ščipalk, snežake.
Delavnice so potekale v sproščenem in prijetnem vzdušju.

TEHNIŠKI DAN VESELI DECEMBER  V 4. RAZREDU

V sredo, 7.12.2022, so imeli četrtošolci tehniški dan. V štirih delavnicah so izdelovali različne praznične izdelke. 

V okviru projekta Simbioza smo v goste povabili upokojeno vzgojiteljico gospo Nedo Godec, ki je z učenci ustvarjala prekrasne voščilnice. Ob tej priložnosti se ji najlepše zahvaljujemo za čas in dobro voljo. 

V drugi delavnici so izdelali okrasek za na jelko iz papirja, perlic in traku v obliki smrečice.

V tretji delavnici so pobarvali palčke iz vej in oblikovali praznično dekoracijo na lesenem podstavku.

V četrti delavnici so obrisali smreke, jih izrezali in okrasili z bunkicami iz krep papirja.

Komur je ostalo časa, je lahko izdelal še snežaka iz odpadne embalaže.

Učenci so bili pridni, delavni in dan je bil zelo lep.

Praznična Ljubljana

V soboto, 3. 12., na “ta veseli dan kulture”, so učenci, ki obiskujejo izbirni predmet turizem, učenke šolskega gladila Datekap in učenci podjetniškega krožka z vlakom odpotovali v Ljubljano. Lokalni vodič nam je povedal nekaj o znamenitostih našega glavnega mesta, sprehodili smo se od Prešernovega trga do tržnice na Mestni trg. Učenci so nestrpno čakali na prosti čas, ki pa je nenavadno hitro minil. Za konec nam je naš domačin Gregor Budal razkazal njegovo delovno hišo- Radio Slovenija. Vsi smo z navdušenjem spremljali pot radijskih prispevkov od nastanka do mikrofona.

Ogled filma Kapa

Učenci 2 in 3. triade so si ogledali prvi slovenski božični film, 1. 12, 2022, Kapa na Domu na Vidmu v Ilirski Bistrici.

Veseli december smo tako s poukom malo drugače začeli zelo žalostno. Vsebina filma namreč v ospredje postavlja dečka v prehodnem zavodu, čigar starša sta alkoholika, ki ne izpolnita niti te obljube, da bi ga obiskala za božič. Erik je mami sicer pripravil darilo, a izžreban je, da božič preživi pri bogati družini Božič, ki ima sedemletno Lučko … Erika ne zaničujejo in ustrahujejo samo starejši gojenci doma, tudi Lučka kaže močan odpor do njega. Ampak nekaj se spremeni.

Ne spremeni pa se vse!

Menim, da si je bilo film vredno ogledati, saj je ob njem večina učencev spoznala, da je prav, da se zavedamo, kaj imamo (in da ni vse to samoumevno) in znamo to ceniti. Vzgojno-poučna zgodba se je vsekakor dotaknila nekaterih bolj, drugih manj na odraščajoča bitja, ki si morajo širiti obzorja in poglabljati sočutje …