Mesečni arhiv: oktober 2022

Ustvarjamo s Šapkom

V sredo, 19, 10. 2022, so imeli v 4., 5. in 6. razredu tehniški dan z naslovom Ustvarjamo s Šapkom. Delali so v treh delavnicah.V slaščičarski delavnici, ki je potekala v učilnici naravoslovja, so učenci
prebrali recept, stehtali sestavine, zamesili testo, oblikovali piškote, ki so jih poimenovali Šapkove skalice ter jih spekli.
V drugi delavnici so v učilnici 5. razreda s pomočjo modela obrisovali medvede in drevesne liste ter jih s škarjami izrezali. To je postala dekoracija za šolska okna in vrata.
V tretjem delu  pa so pometali in čistili okolico šole.
Dan je bil uspešen in poučen.

NARAVOSLOVNI DAN Kmetija (Kmetija Slavec, Knežak)

V uvodu naravoslovnega smo se z učenci 1. triade pogovorili, ponovili znanje o hoji po prometnih površinah. Učenci so opisali in utemeljili pravilno obnašanje na kmetiji, vljudno vedenje do gospodarja in primeren odnos do živali.
Na kmetiji nas je pozdravil gospod Gregor Slavec in napovedal današnje delo.
Najprej smo se sprehodili do kokošje farme v bližini kmetije. Tam so otroci nahranili kokoši. Ugotovili so, kakšno je kokošje prenočišče, kje in kako kokoši valijo jajca, tudi pobrali so jih. Ob prijetnem božanju živalic so izvedeli še več o življenju le-teh, o nevarnostih, ki jim pretijo in še veliko drugega.
Izvedeli smo, zakaj nasad malin letos ni bil donosen. Okrepčali smo se z domačim jabolčnim sokom, kozjim mlekom ali vodo. Otrokom je šlo vse to v slast. Seveda je bilo potrebno preizkusiti tudi igrala. V modernem čebelnjaku smo poslušali in spraševali o življenju in pomenu čebel za ljudi. V nadaljevanju smo se družili s prijaznimi oslički. Pustili so se nam božati, bili so zelo potrpežljivi, ko so jih otroci zajahali. Zanimivo je bilo tudi srečanje s pastirskim psi, ki pa so pokazali (ko se otroci niso primerno vedli), da imajo na tej kmetiji večjo vlogo kot otroci. Krave, ovce in koze smo si lahko ogledali le od daleč, saj učenci niso verjeli gospodarju, da so živali radovedne in bi prišle v našo družbo, če bi bili bolj potrpežljivi in tišji. Kako pa živali spravijo v ogrado, da so zaščiteni vsi (živali in ljudje) in da živalim gospodar lahko pomaga? Učenci so si to ogledali in se preizkusili pri tem.
Naravoslovni dan smo zaključili z vabilom gospodarja za konec šolskega leta, ko bodo otroci lahko prišli na domač sladoled. Dobili smo brošure kmetije in se odzvali na vabilo glede pomladnega spoznavanja čebel. Poslovili smo se in se gospodu Slavcu zahvalili za njegov prispevek k našemu izobraževanju.
Naravoslovni dan je bil zelo poučen, otroci pa so obljubili, da se bodo v nekaterih primerih naslednjič bolj potrudili.

Planinski izlet

Akcija Mlad bistr’ški planinc se je vrnila! Po zapletih z vremenom in avtobusi smo izpeljali prvi izlet za ilirskobistriške osnovnošolce in neznansko uživali. Dva avtobusa mladih planincev in njihovih mentoric se je podala na 624m visok Lužinski breg. Iz naše šole se je odpravilo kar 24 mladih planincev. Pod vodstvom vedno zanimive vodnice Mirjane smo se iz vasice Liganj po dokaj strmi gozdni stezici v slabi uri povzpeli na razgledni vrh in uživali v pogledih na Kvarnerski zaliv na eni in Učko na drugi strani. Ker je bil dan res lep in morje tako blizu, smo si privoščili še sladoled in čofotanje v prijetnem jesenskem morju. Najpogumnejši pa je tudi zaplaval.

Čudovito izkoriščen dan, zato se že veselimo naslednjega izleta!

Likovni natečaj

Četrtošolci so sodelovali v Likovnem natečaju Zdravka Lidla, ki ga je ob tednu otroka, organizirala Zveza prijateljev mladine. Naslikali so, kdaj se imajo dobro. Slike že potujejo v Ljubljano. Držimo pesti. 

oznorHB_vivi

Učenci druge triade v operi

Učenci 2. triletja, skupaj 31, so s 5 spremljevalkami 14. 10. 2022 odšli v Operno in baletno hišo v Ljubljani. Žal smo bili opeharjeni za ogled v pravi, bogati dvorani, vendar pa je bila vsebinsko gledano poučna glasbena predstava, prepletena z informacijami glasbene teorije (koloratura), predstavitvijo poklica operne pevke (osebna izkušnja v dialogu z gledalci), gledališko in lutkovno igro. Igra, petje in interakcija z gledalci je trajala 45′.
Res pa je tudi, da je bila intimnost majhne dvorane bolj primerna za tovrstno predstavo, saj se pevka/igralka z občinstvom povezuje, hodi naokrog, vmes na prazen stol, se pogovarja, nas uči pravilnega dihanja s prepono – skupaj z njo smo peli Mozartovo Joj, kako je to hudo in se na koncu na odru tudi fotografirali.

Vodja kulturnega dne je bila Olga Novak, prof. slo.

Četrti dan v Seči

Danes so se učenci (poleg vsakodnevnega urjenja plavalnih veščin) preizkušali v šivanju vrečke iz blaga. Najtežje je bilo šivati tako, da so bili šivi dovolj gosti. Njena vsebina pa naj ostane skrivnost. Tretješolci so spoznavali mediteranske rastline in raziskovali zeliščni vrtiček v bližini, popoldne pa utrjevali matematiko, drugošolci so svojim domačim pisali razglednice. Po večerji pa se bodo pomerili v turnirju med dvema ognjema. Se vidimo jutri!

Fotografije

Tretji dan v Seči

Drugošolci so srečno prispeli v Sečo. Sprehodili so se do morja in krepili telo na zunanjem fitnesu. Popoldan pa bodo vsi skupaj z ladjico obiskali Piran.

Prvošolci in tretješolci so bili v bazenu razdeljeni v štiri skupine. Pod vodstvom učiteljev plavanja (Anica, Nataša, Leon, Jasna, Matjaž in Eva) so se vodi igrali, potapljali in urili svoje veščine v plavanju. Otroci so v vodi uživali in vsi premagali strah pred vodo.

Drugi dan v Seči

Medtem ko so tretješolci pisali razglednice, so se prvošolci razgibavali na fitnes napravah v naravi. Po kosilu smo si privoščili sladoled, igranje na igralih in zipline.

Fotografije si lahko ogledate tu.

Prvi dan v Seči

Po kosilu smo si ogledali bližnjo okolico, zaplesali ples naših prednikov Ukulele in uporabili vsa čutila na sprehodu ob morju. Bilo je zabavno. Učenci so preverili tudi svoje znanje plavanja v bazenu, da ga bodo v teh dneh nadgradili. Večerja je bila okusna. Po igri in pravljici smo v pričakovanju novih dogodivščin kmalu zaspali.

Galerija slik