Na tehniškem dnevu v podjetju Plama-Pur

Učenci zadnje triade smo se v četrtek, 25. januarja 2024 odpeljali proti Hrušici, kjer smo si izmenično v dveh skupinah ogledali podjetji Plama-Pur in Termoplasti-Plama.

V sejni sobi nas je čakala prijazna vodička Barbara, ki nam je predvajala kratek videoposnetek o zgodovini in proizvodnji njihovega podjetja. Podjetje izdeluje pene za avtomobilsko in pohištveno industrijo, jogije ter gobice za gospodinjstvo. V laboratoriju so nam pokazali kemijsko reakcijo nastanka mehke poliuretanske pene, ki zraste v 60-metrske bloke in v skladišču zori še 3 dni. Izvedeli smo, da iz odpadnih delov spužve izdelujejo reciklirano peno, ki ji pravimo kosmit. Ogledali smo si še proizvodnjo čistilnih gobic.

V podjetju Termoplasti smo videli, kako izgleda granulat, o katerem se učimo pri tehniki in tehnologiji. Iz te snovi izdelujejo vrečke in folije za izdelke, ki jih kupujemo v trgovinah. Iz granulata nastane balon, ki se napihne, iz njega pa folija, ki jo navijejo na valje.

Današnji dan bil zelo zanimiv. Izvedeli smo veliko več, kot smo pričakovali. Ko smo prispeli pred šolo, smo si razdelili polno vrečo čistilnih gobic, ki so nam jih podarili v podjetju.