Mesečni arhiv: marec 2024

OŠ KNEŽAK NA PODROČNEM 3X3 TEKMOVANJU

Šolska reprezentanca v sestavi Aljaž Počkaj, Tjaž Fatur, Mark Šantelj in Sebastjan Maljevac so bili v četrtek, 14. marca 2024 na tekmovanju 3×3 iz košarke. Tekmovanje je potekalo na OŠ Rakek. V konkurenci 22-ih ekip, so v skupinskem delu že na prvi tekmi premagali ekipo iz OŠ Kobarid, na drugi so bili sicer slabši od OŠ Šturje, vendar so se z drugim mestom v skupini uvrstili v osmino finala tekmovanja kjer so presenetljivo ugnali ekipo iz OŠ Dobravlje. V četrtfinalu so naleteli na OŠ 8 talcev Logatec in izgubili. Naj omenim še to, da je bila ta OŠ iz Logatca na koncu tudi zmagovalka turnirja. Fantje so zelo dobro zastopali ime naše šole, za kar jim čestitamo.

Izseljenstvo

Materialna pričevanja in bogato arhivsko gradivo o izseljenstvu v svojem šolskem okolišu so na razstavo v okviru mreže šol parka Škocjanske jame devetošolci OŠ Toneta Tomšiča iz Knežaka, ki so pod mentorstvom Martine Batista Jenko in Tanje Blažek intervjuvali sorodnike in sovaščane ter ugotovitve predstavili v obliki iskrivega igranega pogovora z naslovom S trebuhom za kruhom med izseljencem v ZDA in njegovo nečakinjo z Bača. Stric Ivan je v pogovoru z nečakinjo Meto slikovito opisal pot preko Trsta do Ellis Islanda v newyorškem pristanišču in svoje razloge za odhod, ki so bili število bratov in sester ter strah pred vpoklicem v italijansko vojsko. Kljub ljubezni do svojih korenin in rojstnih krajev, ameriški zet, na koncu pogovora trezno sklene, da v krajih, ki so postali njegov novi dom, kmalu ne bo nihče več govoril slovensko.

Prispevek.

Državno tekmovanje, prihajamo!

Po testnem PITCHanju v Ilirski Bistrici so punce dobile dodatno motivacijo in se prijavile na tekmovanje POPRI na katerega so se prijavile 203 ekipe s cele Slovenije. V naši primorsko-notranjski regiji je bilo skupaj 93 ekip osnovnošolcev, srednješolcev in mladih do 29 let. Punce so z dobro pisno predlogo prepričale izločevalno komisijo in se prebile v top 12 idej v kategoriji osnovnošolci. V četrtek, 7. 3. 2024, so se potegovale za mesto na državnem tekmovanju v Primorskem tehnološkem parku v Novi Gorici ter se uvrstile na državno tekmovanje!

V četrtek, 4. 4. 2024, lahko za njih navijate na državnem tekmovanju, ki se bo prav tako odvijalo v Novi Gorici. Do takrat pa mlade podjetnice čaka kar zahtevna pot.

Zahvala gre zunanjim mentorjem iz Podjetniškega inkubatorja Postojna, ki so punce in mentorje usmerjali v pravo smer ter jih podpirali. Prav tako gre zahvala Občini Ilirska Bistrica, ki podpira razvoj podjetništva v občini in s tem motivira mlade!

Punce, čestitamo za velik dosežek!