Arhivi Kategorije: DOMOV

OBČINSKO TEKMOVANJE IZ ZNANJA V PROMETU

Letos je občinsko tekmovanje iz znanja v prometu (Kaj veš o prometu?) potekalo v Podgradu. Na tekmovanje se je pripravljalo tudi 10 učencev iz naše šole. Tekmovali so v dveh starostnih skupinah s po štirimi tekmovalci. Tekmovanje kaj veš o prometu obsega tri dele. Izkazati se morajo na spretnostnem poligonu s kolesom, vožnji v prometu in teoretičnem znanju iz cestno prometnih predpisov.
Na tekmovanju so se odlično odrezali v obeh kategorijah. V mlajši skupini sta dva od štirih tekmovalcev iz naše šole stala na stopničkah. Filip Knafelc je dosegel skupno 2. mesto, Bine Kresevič pa je bil v tej kategoriji najboljši in stopil na najvišjo stopničko. Skupaj so kot ekipa osvojili 1. mesto in v Knežak prinesli tudi lep pokal za skupinsko razvrstitev. Starejša skupina pa je kratko malo pokosila s konkurenco, kljub temu, da so tekmovalci štirje, so prav vsi stali na stopničkah. Tine Lazar in Miha Širca sta si razdelila tretje mesto, Matic Delost je bil drugi, zmagal pa je Tine Širca in se s tem uvrstil
tudi na državno tekmovanje. Skupno so seveda osvojili tudi pokal za prvo mesto v skupinski razvrstitvi.
Čestitke vsem posameznikom za dosežena mesta, predvsem pa za vložen trud.

Bralni kamp

Letos smo se za spremembo odločili, da tradicionalni bralni kamp organiziramo med tednom, zato smo v šolo prišli v četrtek, 25. aprila popoldne. S prebiranjem slikanice Veveriček posebne sorte smo naredili uvod v prihod naše gostje presenečenja. Obiskala nas je umetnica, ki slika z usti, Dragica Sušanj. Učenci so jo z velikim zanimanjem poslušali in zastavljali vprašanja. Kasneje so se tudi sami preizkusili v risanju z usti in ugotovili, da sploh ni enostavno. Po večerji nas je obiskal domačin Matjaž Prosen in nam predstavil svoja popotovanja po puščavi, s seboj pa je prinesel tudi motoristično opremo. Sledila je priprava ležišč in tiho branje ter sladek spanec do zgodnjih jutranjih ur, ko nas je v kuhinji čakal zajtrk.

Medpredmetno sodelovanje

Sedmošolci so v mesecu aprilu pripravili lutkovno predstavo za prvošolce v okviru predmeta angleščina v sodelovanju z učiteljem likovne umetnosti. Pri uri angleščine so prvošolcem predstavili računalniško zgodbo, ki so jo sami ustvarili, tako kot tudi lutke in sceno.

Plesni utrinki

V četrtek, 11. 4. 2024, so se plesalke naše šole predstavile na Reviji plesnih skupin Primorske v Izoli, pod vodstvom Javnih skladov Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Nastopile so z miniaturo Življenje je igra v izvedbi Manje Kresevič. Trio Manca Strle, Manca Pecman Buček in Aneja Vida Rener pa so zaplesale ples z naslovom Imamo še srce. Strokovna kritičarka, plesalka in koreografinja Aja Zupanec jim je namenila veliko pohval in spodbudne komentarje.

ŠPORTNI DAN BALINANJE IN KEGLANJE

Na prelep torek, 9. aprila 2024 so učenci in učenke od 6. do 9. razreda izvedli športni dan na športnih površinah sosednje občine Pivka. Podrobneje so spoznali dva športa, in sicer kegljanje in balinanje. Kegljanje nam je predstavil g. Iztok Kovač in nas na izjemno zanimiv način pripravil do velike zagretosti in tekmovalnosti, ki se je odražala vse do zadnjega meta. Balinanje pa sta nam predstavila trener mladih Klemen Podgoršek in dolgoletni balinarski navdušenec Drago Štunf. Pohvalimo se lahko tudi z nekaj tekmovalci iz naše šole, ki trenirajo pod njihovim vodstvom in so nam v enem delu predstavili izredno zanimivo štafetno hitrostno zbijanje. Učenci so se zabavali in športni dan dobro izkoristili. Verjamemo, da je med našimi učenci še kdo, ki bo morda poprijel za »kugle«, ali balinarske ali kegljaške in se s tem športom začel tudi ukvarjati.

Stopničke za naše mlade podjetnice

Od začetne ideje na StartUp vikendu do stopničk na državnem tekmovanju POPRI, je ekipa SimplyClean pokazala, kako se z vztrajnostjo in predanostjo lahko uresničijo sanje. Njihovo podjetniško popotovanje je bilo polno izzivov, a so se kljub temu uspešno prebile med najboljše.

Njihova zgodba se je začela kot mnoge druge – s preprosto idejo in veliko mero poguma. Skozi številne izzive, ki jih je prineslo podjetništvo, so se dekleta hitro naučila, kako plavati v vodah poslovnega sveta. Prva pomembna preizkušnja je bila predstavitev na testnem dogodku PITCHAJ v Ilirski Bistrici, kjer so pokazale prve znake svojega potenciala.

Naslednji korak je bila prijava na tekmovanje POPRI, ki pa ni bila mačji kašelj. Sredi množice idej in tekmovalcev so se morala dekleta izkazati s svojim poslovnim modelom in prepričljivostjo. Njihova predanost in trdo delo sta obrodila sadove – uvrstile so se med zmagovalne ekipe v svoji regiji.

Pot do državnega tekmovanja ni bila lahka, vendar so s podporo mentorjev iz podjetniškega inkubatorja Perspektiva in ostalimi, ki so jim pomagali, ter neskončnimi urami dela, izbrusile svojo idejo. V četrtek, 4. 4. 2024, so se naše mlade podjetnice prebile na stopničke državnega tekmovanja POPRI, osvojile so 3. mesto in s tem dokazale, da ni nič nemogoče, če imaš voljo in strast do svojega cilja.

Zahvaljujemo se podjetniškemu inkubatorju Postojna in Občini Ilirska Bistrica za podporo in mentorstvo ter vsem, ki so verjeli in jih spodbujali na njihovi podjetniški poti. Skupaj smo dokazali, da sanje postanejo resničnost, če se neustrašno podamo v akcijo.

Punce, čestitamo za izjemen dosežek!

OŠ KNEŽAK NA PODROČNEM 3X3 TEKMOVANJU

Šolska reprezentanca v sestavi Aljaž Počkaj, Tjaž Fatur, Mark Šantelj in Sebastjan Maljevac so bili v četrtek, 14. marca 2024 na tekmovanju 3×3 iz košarke. Tekmovanje je potekalo na OŠ Rakek. V konkurenci 22-ih ekip, so v skupinskem delu že na prvi tekmi premagali ekipo iz OŠ Kobarid, na drugi so bili sicer slabši od OŠ Šturje, vendar so se z drugim mestom v skupini uvrstili v osmino finala tekmovanja kjer so presenetljivo ugnali ekipo iz OŠ Dobravlje. V četrtfinalu so naleteli na OŠ 8 talcev Logatec in izgubili. Naj omenim še to, da je bila ta OŠ iz Logatca na koncu tudi zmagovalka turnirja. Fantje so zelo dobro zastopali ime naše šole, za kar jim čestitamo.