Prvi planinski izlet mladih planincev iz PD Snežnik Ilirska Bistrica ter srečanje treh društev

V soboto, 15.9.2018, smo mladi planinci iz PD Snežnik, člani PD Postojna in člani KPD Miroslav Vilhar iz Zagorja preživeli čudovit dopoldan.

Mladi planinci in njihovi starši smo se zjutraj zbrali na igrišču na Baču. Sledil je pozdrav in kratka predstavitev življenja in dela našega narodnega buditelja Miroslava Vilharja, ki je živel in delal na bližnjem gradu Kalc. Letos namreč obeležujemo 200. letnico njegovega rojstva.

Po vaški cesti smo se odpravili proti hribu Tuščak (786 m). Prav lepo je bilo videti pisano kolono, ki se je vzpenjala proti vrhu. Na vrhu nas je pričakal lep pogled na vse okoliške vasi Bač, Knežak, Koritnice, Zagorje… Mladi planinci so bili ponosni, ker so si v svoje planinske dnevnike lahko odtisnili žig novega vrha.  Po okrepčilni malici in počitku smo se odpravili nazaj v dolino. Mimo pašnikov in vojaškega poligona smo pot nadaljevali proti gradu Kalc. Po poti nas je spremljajo sonce in dobra volja.

Na križišču, ki pelje k gradu Kalc smo se srečali s člani PD Postojna in člani Kulturno posvetnega društva Miroslav Vilhar iz Zagorja. Glas harmonike nam je dal še dodatno energijo, da smo lahkih nog stopali proti gradu. Tu nas je pozdravil g. »Miroslav Vilhar« (g. Marko Vadnjal) in nas nagovoril. Med lipami se je zaslišala harmonika in lepo petje pevski zbora, ki je zapel nekaj  Vilharjevih pesmi: Rožic ne bom trgala, Lipa zelenela je, Bliz Triglava… Čas je prehitro minil in morali smo se odpraviti  proti zaključni točki našega izleta. Mladi planinci iz PD Snežnik smo se mimo Sv. Barbare, kjer stoji obnovljen spomenik in grobnica Miroslava Vilharja ter njegove družine, odpravili k OŠ Toneta Tomšiča Knežak. Od tu so nas avtobusi odpeljali proti domu.

Bilo nam je lepo in komaj čakamo naslednji planinski izlet.

Mentorica planinske skupine na OŠ Knežak Vanja Delost