Arhivi avtorja: Martina Batista Jenko

Revija folklornih skupin

V petek, 17. 3. 2023, je bilo v Ilirski Bistrici v Domu na Vidmu območno tekmovanje otroških folklornih skupin. S spletom tepežkanje se je predstavila otroška folklorna skupina Tuščak Bač iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak. Ta dan so učenci obiskali Hodnikov mlin, čebelarski dom, čeljarsko delavnico in knjižnico.

Planinski izlet na Ostrič, Medvežico in Razsušico

V soboto, 11. 3. 2023, se je 21 mladih planincev iz naše šole udeležilo planinskega izleta v okviru akcije Mlad bistriški planinc pod okriljem PD Snežnik Ilirske Bistrica. 

Avtobus nas je pripeljal do vasice Zagrad, od koder smo se povzpeli na prvi vrh Ostrič (1056 m). Na vrhu smo pomalicali in si odtisnili žige v dnevnike mladega planinca. Nato smo se spustili v dolino pa spet povzpeli na drugi vrh-Medvežico (1081 m). Vzpon je bil posebej zanimiv zaradi visokih škrapelj, po katerih smo plezali. Morali smo biti še posebej previdni. Prelep razgled na vrhu je poplačal vsa trud. 

Zadnji cilj je bila Razsušica (1083 m). 

Mato smo se odpravili nazaj v vasico Zagrad, od koder so nas avtobusi odpeljali proti domu. Nekateri so si med potjo privoscili okrepcilni spanec. 

Dan je bil lep in zanimiv. 

Tehniški dan v 4. razredu

Tehniški dan je potekal v dveh delih. Prvi dve šolski uri so učenci izdelali električno vezje z brenčačem in ga preizkusili. Dodali so tudi stikalo in preverjali, katere snovi so električni prevodniki, torej prevajajo električni tok.
V drugem delu so izdelali avtomobilček s pogonom na iztisnjen zrak. Pri delu so se zabavali in se naučili veliko novega. Na koncu so avtomobilčke preizkusili v šolski telovadnici. 

Foto utrinke si oglejte v galeriji.

Obisk knjižničarke

V sredo, 8. 3. 2023, nas je obiskala knjižničarka Sandra Kastelec iz Knjižnice Makse Samsa. Prebrala je pravljico Miška in mesec avtorice M. Christiana Butler. Po njej so ustvarjali košarice za mamice.

Pust

Maske so preplavile vrtec in šolo v Knežaku ter prevzele oblast. Kaj se dogaja nihče ne ve, so se pa sprehodile tudi po Knežaku in do Bača, tako da si jih lahko ogledate tudi vi.

UČILNICA V NARAVI IN KOLESARNICA

V gozdičku pred šolo imamo novi pridobitvi.
Naš hišnik Peter je poskrbel, da imamo nameščene klopi in mize, na katerih se bo lahko izvajal pouk na prostem. Temu pravimo učilnica v naravi. Le ta je odlična pridobitev za številne vzgojno-izobraževalne dejavnosti tako pri rednem pouku kot pri ostalih dejavnostih razširjenega programa.
Poleg tega imamo na novo urejeno tudi kolesarnico. To naj bo v lepem vremenu spodbuda za učence, ki imajo opravljen kolesarski izpit, da prihajajo v šolo s kolesi. Za tiste, ki izpita še nimajo, pa lahko pridejo v šolo in gredo domov s kolesom le v spremstvu staršev.
Želimo si čim lepšo pomlad, da bomo v čim večji meri lahko izkoristili naši novi pridobitvi.

4. dan v Cerknem

Dan smo začeli z bujenjem, zajtrkom in odhodom na smučišče. Do 15.30 smo v družbi sonca puščali sledi smuči na progah. Po popoldanski malici smo zopet uživali v bazenu. Okusna večerja nam je dala novih moči za navijanje pri ogledu nogometne tekme. Naše kovčke smo v glavnem že spakirali in vsi že komaj čakamo jutrišnji dan, da objamemo svoje domače.

Domov se vračamo polni novih znanj in lepih spominov. Predviden prihod pred šolo je okrog 17.00. Starše otrok, ki imajo izposojeno smučarsko opremo naprošamo, da le-to zožijo na mizo šolske avtobusne postaje.