Arhivi avtorja: Martina Batista Jenko

KNEŽAK 2. NA OBČINSKEM TEKMOVANJU IZ KOŠARKE

Četrtek, 26. 10. 2023, je bil dan, ko se je v dvorani OŠ Antona Žnideršiča odvijalo šolsko občinsko tekmovanje za starejše dečke iz košarke. Reprezentanco iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak je sestavljala pisana paleta igralcev od učencev 6. pa do učencev 9. razreda. Na prvi tekmi, so bili boljši od sovrstnikov iz OŠ Dragotina Ketteja z rezultatom 51:27, na drugi pa so nas premagali učenci iz OŠ Antona Žnideršiča za 40 točk (66:26).  Prepričani smo, da bi lahko parirali tudi sovrstnikom iz »nove šule«, če bi posamezniki vztrajali pri treniranju košarke.

Pouk naravoslovja v 4. razredu

V četrtem razredu učenci pri naravoslovju in tehniki spoznavajo človeško telo. Da je pouk zanimivejši in učenci odnesejo čim več znanja, smo ga obogatili z različnimi dejavnostmi.

Ko smo spoznavali osnovno gradbeno enoto vseh živih bitij – celico, nam je na pomoč priskočila učiteljica naravoslovja Jerneja Štritof. Najprej nam je pripravila mikroskope in učenci so si ogledali rastlinske celice iz povrhnjice lista lončnice ter vodo iz različnih virov, v kateri smo iskali živa bitja.

Nato smo v naslednjih desetih dneh v učilnici vzgojili enocelična bitja-paramecije in spet prosili učiteljico Jernejo, da je pripravila preparate za mikroskope. Zelo zanimivo je bilo gledati ta hitra bitja, ki so zgrajena iz ene same celice.

Počasi smo spoznavali dele človeškega telesa in njihove naloge. Z različnimi poskusi smo ugotavljali, kakšne so naloge kosti, mišic, kako sta vonj in okus povezana in podobno. V učilnico je na obisk prišel tudi okostnjak, ki nas zvesto spremlja pri pouku. Ko smo začeli z obravnavo prebavil in dihal, pa se nam je pridružil torzo. Ker je narejen iz plastične mase, so se učenci preizkusili v razstavljanju in sestavljanju človeškega telesa. Med odmori je postal glavna igrača, saj so si merili čas in ugotavljali, kdo najhitreje sestavi organske sisteme, hkrati so ponavljali imena posameznih organov.

Učenci so ugotovili, da je naše telo stroj, ki mu ni para.

Seča 2. dan

Pišemo, rišemo, ustvarjamo. Po dopoldanskem plavanju smo čas namenili pisanju razglednic in orientaciji.

Čas je za plavanje. Učenci se plavanja izjemno veselimo, obenem pa nam je naklonjeno še vreme.

Seča 1. dan

Prvi dan šole v naravi se bliža koncu. Učenci so danes pokazali svoje plavalne sposobnosti (preverjanje plavanja),po malici pa smo se skupaj z učiteljico Lili sprehodili do morja in prisluhnili značilnostim tamkajšnje pokrajine.

Bralne hišice v vsako vas

V mesecu, ko poteka nacionalni projekt Beremo skupaj, smo se v sodelovanju z Občino Ilirska Bistrica in krajevnimi skupnostmi Knežak, Bač in Šembije odločili, da knjige ponesemo v okoliške vasi in jih približamo vsem prebivalcem.

V vasi Koritnice, Bač, Šembije in Knežak bomo postavili lesene bralne hišice, vanje pa na izposojo ponudili raznovrstne knjige, namenjene vsem prebivalcem, najbolj pa tistim, ki nimajo dostopa do knjižic.

Dejavnost bo potekala tudi v sodelovanju z vseslovensko akcijo “Pokloni čas, polepšaj dan” in jo podpira tudi projekt Zdrava šola, katere člani smo že vrsto let.

V ta namen ta teden v šolski knjižnici zbiramo knjige, ki jih doma ne potrebujete več in bi jih bili pripravljeni darovati. Veselimo se novih knjig!

ŠPORTNI DAN KOLESARJENJE

Da smo na naši šoli zelo aktivni kolesarji, smo dokazali že v prejšnjem šolskem letu, ko smo izmed vseh šol v Sloveniji najbolje opravili s kolesarskimi izzivi programa Varno na kolesu. Prislužili smo si lepe nagrade, zato bomo tudi v letošnjem šolskem letu vztrajno nadaljevali s kolesarskimi aktivnostmi.
V petek, 8. septembra 2023, so imeli učenci od 6. do 9. razreda prvi športni
dan- kolesarjenje. Opravili smo različne izzive:

  • reševali smo spletni kviz, s katerim so obnovili poznavanje cestno-
    prometnih predpisov,
  • obnovili znanje o varni vožnji v prometu,
  • svoje kolesarske spretnosti smo preizkusili na spretnostnem poligonu,
  • preizkusili smo se v vožnji v klanec in spustu ter
  • pokazali spretnosti in se hkrati zabavali ob štafetnih družabnih igrah.

Drugi del športnega dne je potekal po čudovitih poteh v okolici šole. Vsi skupaj smo si ogledali veliki in mali kolesarski krog, nato pa je vsak izmed nas izbral tistega, ki je ustrezal njegovemu tempu in zmožnostim. Cilj je bil v treh šolskih urah prekolesariti čim več kilometrov. Pot je bila razgibana, saj je potekala po različnih podlagah, del poti smo prevozili po asfaltu in makadamu, nekaj pa po zahtevnejših kolovozih in travnikih.
Ob koncu športnega dne smo bili prijetno utrujeni, vendar zadovoljni, saj smo
skupaj prekolesarili kar 787 km. Seštevek skupnih kilometrov bi nas ta dan
odpeljal od Knežaka do Rima. Najbolj pomembno pa je, da smo bili aktivni ter
hkrati uživali v medsebojnem druženju in v prelepi naravi.

Čestitke vsem pridnim kolesarjem!