Arhivi avtorja: Martina Batista Jenko

Bralne hišice v vsako vas

V mesecu, ko poteka nacionalni projekt Beremo skupaj, smo se v sodelovanju z Občino Ilirska Bistrica in krajevnimi skupnostmi Knežak, Bač in Šembije odločili, da knjige ponesemo v okoliške vasi in jih približamo vsem prebivalcem.

V vasi Koritnice, Bač, Šembije in Knežak bomo postavili lesene bralne hišice, vanje pa na izposojo ponudili raznovrstne knjige, namenjene vsem prebivalcem, najbolj pa tistim, ki nimajo dostopa do knjižic.

Dejavnost bo potekala tudi v sodelovanju z vseslovensko akcijo “Pokloni čas, polepšaj dan” in jo podpira tudi projekt Zdrava šola, katere člani smo že vrsto let.

V ta namen ta teden v šolski knjižnici zbiramo knjige, ki jih doma ne potrebujete več in bi jih bili pripravljeni darovati. Veselimo se novih knjig!

ŠPORTNI DAN KOLESARJENJE

Da smo na naši šoli zelo aktivni kolesarji, smo dokazali že v prejšnjem šolskem letu, ko smo izmed vseh šol v Sloveniji najbolje opravili s kolesarskimi izzivi programa Varno na kolesu. Prislužili smo si lepe nagrade, zato bomo tudi v letošnjem šolskem letu vztrajno nadaljevali s kolesarskimi aktivnostmi.
V petek, 8. septembra 2023, so imeli učenci od 6. do 9. razreda prvi športni
dan- kolesarjenje. Opravili smo različne izzive:

  • reševali smo spletni kviz, s katerim so obnovili poznavanje cestno-
    prometnih predpisov,
  • obnovili znanje o varni vožnji v prometu,
  • svoje kolesarske spretnosti smo preizkusili na spretnostnem poligonu,
  • preizkusili smo se v vožnji v klanec in spustu ter
  • pokazali spretnosti in se hkrati zabavali ob štafetnih družabnih igrah.

Drugi del športnega dne je potekal po čudovitih poteh v okolici šole. Vsi skupaj smo si ogledali veliki in mali kolesarski krog, nato pa je vsak izmed nas izbral tistega, ki je ustrezal njegovemu tempu in zmožnostim. Cilj je bil v treh šolskih urah prekolesariti čim več kilometrov. Pot je bila razgibana, saj je potekala po različnih podlagah, del poti smo prevozili po asfaltu in makadamu, nekaj pa po zahtevnejših kolovozih in travnikih.
Ob koncu športnega dne smo bili prijetno utrujeni, vendar zadovoljni, saj smo
skupaj prekolesarili kar 787 km. Seštevek skupnih kilometrov bi nas ta dan
odpeljal od Knežaka do Rima. Najbolj pomembno pa je, da smo bili aktivni ter
hkrati uživali v medsebojnem druženju in v prelepi naravi.

Čestitke vsem pridnim kolesarjem!

Poučni sprehod s policistom po prometnih poteh v našem kraju

V sredo, 5.9.2023, je prvošolce znova obiskal policist Viljan Ljubič. Povabil jih je na poučni sprehod in otroci so se z veseljem odzvali. Učili so se in vadili pravilno hojo v koloni po cesti, po pločniku, prečkanje ceste, ravnanje v križiščih. Na zadnjem križišču so že vsi znali pogledati levo, desno in spet levo ter to uporabili pri prečkanju. Ugotovili so, kako so pri varnosti v prometu pomembne rumene rutke, ki so jih imeli okrog vratu. Sprehod se je zaključil z ogledom in razlago glede policistovih pripomočkov. Učenci so imeli za policista veliko vprašanj in on jim je na vsa prijazno odgovoril. Z zahvalo in pozdravom so se poslovili od policista.

KULTURNI DAN – 1. šolski dan

Živ-žav pred šolo… Aha, tu so prvošolci in njihovi starši. Gremo, tretješolci! Čas je, da otroke iz Lunc preselimo v učilnico 1. razreda.
Tretješolci (s katerimi so se otroci iz vrtca Lunce že družili) so stekli k prvošolcem, jim ponudili roke, objeme in jim namestili rumene rutke. Potrebno je bilo rešiti težavo, nagajivi škratje s podstrešja so nagajali. Kje je zdaj naša učilnica? Skoraj na vseh vratih učilnic je pisalo 1.RAZRED. Pa smo začeli raziskovat. V prvih treh učilnicah nismo imeli sreče, oziroma smo jo imeli, saj so se v učilnicah skrivali učenci in učiteljice, ki so nam pripravili glasbena presenečenja. Plesalci z učiteljico Natašo so nam zaplesali, drugošolci z učiteljico Tanjo so zapeli pesem o našem Šapku, devetošolec Matic pa nas je navdušil z igranjem na harmoniko.
Končno smo našli pravo učilnico. Tam so nas čakali prijatelji – lutke Lili in Bine ter cel kup daril. Otroke in starše smo pozdravili, jim zaželeli uspešno učno pot in jim dali navodila razredničarka Morena Hostinger, 2. učiteljica v 1. razredu Barbara Boštjančič, ravnateljica mag. Klavdija Sotlar in policist Viljan Ljubič. Bolj kot otroci, so vse to zelo zbrano spremljali starši. Prvošolci so se namreč še družili z Lili in Binetom.
Potem pa so prvošolci že sprejemali nova znanja. Čeprav so rekli, da se samo igramo, smo skupaj ugotovili, česa vse smo se v tem dnevu naučili.
Rekli so, da je bilo zanimivo, drugačno, lepo… in stekli v objem svojih staršev.

Prvi šolski dan

Spoštovani.
Pred naši je začetek novega šolskega leta.
V petek, 1. 9. 2023, se bodo učenci od 2. do 9. razreda ob 8. uri zbrali v telovadnici,
kjer jih bodo pozdravili ravnateljica in ostali učitelji. Učenci 1. razreda pa bodo v šolo
s starši prišli ob 9. uri.
Od 6.30 dalje bo organizirano jutranje varstvo.
Prvi dve šolski uri bosta namenjeni razrednim uram, sledil bo pouk po urniku.
Urnik bo 31. 8. 2023 objavljen na spletni strani šole.
Prvi šolski dan bo organiziran šolski prevoz po voznem redu, ki je objavljen na spletni strani šole (ostaja enak, kot preteklo šolsko leto)..
Kosilo bo za učence, ki so nanj prijavljeni od 1. 9. 2023 dalje. V kolikor kosila ne želite,
to odjavite na e-pošto prehrana.osknezak@guest.arnes.si
Po pouku bo organizirano varstvo vozačev do odhoda avtobusa in podaljšano
bivanje po običajnem urniku do 15.45.
Želimo vam uspešno novo šolsko leto.

Učitelji in učiteljice OŠ Toneta Tomšiča Knežak
in ravnateljica mag. Klavdija Sotlar

PRVI ŠTIRJE RAZREDI V ŽIVALSKEM VRTU

  1. unija smo se odpravili v ljubljanski živalski vrt. Najprej smo se pogovorili o obnašanju na avtobusu in v živalskem vrtu. Ugotovili smo, da bo tam veliko ljudi in se dogovorili, da se bomo držali skupaj, upoštevali navodila učiteljic in bili spoštljivi do živali. Ko smo z avtobusom prispeli v ljubljanski živalski vrt, smo se razdelili v dve skupini in začeli ogled. Med postajami smo uporabili hitro hojo, na postajah
    pa smo se ustavili in si mirno ogledali živali. Tudi živali so bile nekoliko lene, saj jim v vročem ozračju ni bilo do gibanja. Ogledali smo si hranjenje tjulnjev in njihove spretnosti. V vročem ozračju so bili otroci videti utrujeni, dokler nismo prispeli do otroških igral. Tam pa so v igro vložili “zadnje atome” in se zabavali. Rekli so, da je bilo zanimivo. Povedali so, kaj novega so se naučili. Tega ni bilo malo.

Tehniški dan četrtošolcev

V četrtek, 1. 6., smo v 4. razredu izvedli tehniški dan. Izdelovali smo izdelke iz naravoslovne škatle. Učenci so se preizkusili v zabijanju žebljev in prepletanju volne po določenem vzorcu. Nastali so lepi izdelki. Hkrati so izdelali tudi magnetna nihala in naredili poskuse z vodnimi mlinčki.

Bil je zanimiv in poučen dan.