EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV 2018

Evropska noč raziskovalcev 2018 je vseevropski projekt, kjer se v enem dnevu zvrstijo številni dogodki na temo raziskovanja in inovacij. Projekt Evropska noč raziskovalcev Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani s podnaslovom Humanistika, to si ti! vključuje v svoje dogodke tudi 14 drugih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani.

Z dvanajstimi učenci naše šole smo v okviru tega projekta 28.9.2018 obiskali Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, kjer smo sodelovali na uri eksperimentov. Demonstrirali so eksperimente z dušikom in ogljikovim dioksidom ter eksperimente, ki so v preteklosti postavili temelj sodobni kemiji.

Sledil je ogled Fakultete za farmacijo, kjer smo izdelovali tablete in kreme, določali krvno skupino ter izolirali DNA – snov, ki nosi dedni material iz celic kivija.

Mladi raziskovalci, s katerimi smo se srečali so bili zelo veseli našega obiska in so se za nas zelo potrudili. Bili smo v pravih laboratorijih, z opremo, s katero mladi raziskovalci in znanstveniki odkrivajo še neznana področja v znanosti.