Aktivna pot v šolo- Predstavitev projekta Pešbus

Šolarji, starši in učitelji; kaj menite, ste za to, da bi vsak dan šli peš v šolo ob spremstvu odrasle osebe? Takšna je namreč ideja o projektu, v katerem otroci počakajo na določeni postaji in gredo peš (Pešbus) k pouku.

Gre za idejo, da bi šolarji počakali na določenih vnaprej označenih postajališčih, kamor bi prišla odrasla oseba, oziroma več njih in skupaj bi nadaljevali pot v šolo. Gre za poti, ki so od šole oddaljene okrog 15 do 30 minut hoje. Pešbus je zabaven, varen predvsem pa zdrav način prihajanja šolarjev k pouku. Cilj akcije je, da bi otroci vsak dan naredili nekaj za svoje zdravje, zanemariti pa ne gre tudi številnih koristi za okolje in starše, ki zjutraj niso več obremenjeni z razvažanjem in gnečo na cestah.

Oblika zdrave poti v šolo je del programa Zdrav šolar, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS, izvaja pa ga več organizacij pod vodenjem Inštituta za politike prostora – IPoP.

Program Zdrav šolar so organizacije oblikovale kot odgovor na dejstvo, da osnovnošolci vedno manj časa preživijo zunaj. V šolo jih več ali manj z avtomobili vozijo starši, kar seveda ne vpliva pozitivno na njihovo zdravje, telesno pripravljenost in samostojnost.

Še vedno največ otrok pride v šolo z avtomobili, z idejo Pešbusa pa bi se razbremenili tudi starši.

Ideja je, da se Pešbus razširi po celi Sloveniji v vse občine. Potrebna bi bila le podpora šol, vrtcev in občin, predvsem pa, da bi se vzpostavil zanesljiv urnik odraslih, ki bi bili spremljevalci otrok. To vlogo naj bi prevzeli učitelji, starši ali drugi prostovoljci. Sproti bi se naj dogovarjali, katere dneve bi določena odrasla oseba bila spremljevalec šolarjev v šolo.

Pešbus na naši šoli je letos organiziran prvič. Ideja je padla na plodna tla že v začetku. Podprla jo je ravnateljica in starši 3. in 4. razreda (z Bača in dela Knežaka) – kar je tudi naša ciljna skupina.

Z učiteljem Miletom sva oblikovala načrta za vožnjo Pešbusa, po postajah sem obesila table z napisom, učenci, starši in spremljevalci pa so dobili vse potrebne informacije in liste s podatki.

Projekt bo trajal od 28.5. do 8.6. 2018. Ob njegovem  zaključku zapišem kaj več in priložim fotografije.

Koordinatorica projekta Anica Prosen

MODRA PROGA PEŠBUS 2

RDEČA PROGA BAČ