50. DRŽAVNO TEKMOVANJE “KAJ VEŠ O PROMETU?”

Blaž Godina se je z zmago na občinskem prvenstvu v tekmovanju o prometu uvrstil na letos že 50. jubilejno državno tekmovanje, ki se je minulo soboto, 26. maja 2018, odvijalo v Ljubljani.

Zasedel je odlično 7. mesto.

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz treh delov. Vožnje po mestu, kjer je potrebno upoštevati vse prometne predpise, vožnji na poligonu in pa iz preizkusa teoretičnega znanja iz cestno prometnih predpisov. Po ogledu proge, po kateri smo se pred samim tekmovanjem v spremstvu sodnikov sprehajali kar 45 minut, se je tekmovanje končno le začelo. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 50 učencev in učenk iz vseh občin po Sloveniji. Razdeljeni so bili v tri skupine.

Blaž se je kot prvi podal na vožnjo po mestu, zato dosti časa za tremo ni bilo. Vrnil se je dobre volje, zadovoljen predvsem, da je progo prevozil ne da bi se izgubil. Bila je dolga in zapletena. Sledilo je preverjanje teoretičnega znanja v matematični učilnici OŠ Majde Vrhovnik, ki ga je opravil z odliko, saj ni storil nobene napake. To je bil tudi edini rezultat, za katerega smo vedeli kako dobro ga je opravil. Sledila je še spretnostna vožnja na poligonu, ki je bila letos še posebej zahtevna. Vse skupaj se je odvijalo na Kongresnem trgu v Ljubljani, teren je visel, zato je bila vožnja med stožci in ovirami še toliko bolj zapletena. Naredil je nekaj napak, vendar nič hujšega. Na spretnostni vožnji sva opazovala tudi druge tekmovalce in prav nobeden ni poligona speljal brez napake.

Sledilo je kosilo in mučno dolgo čakanje na vročem Kongresnem trgu. Čas nam je krajšal reper Čale Sale, ki je odrepal nekaj svojih komadov, se preizkusil v vožnji na spretnostnem poligonu in podelil nekaj avtogramov. Udeležence tekmovanja je nagovoril tudi župan Ljubljane Zoran Jankovič in eden izmed ministrov. Razglasitev je bila napovedana ob 13.30, vendar se je zaradi zbiranja in vnašanja točk vse skupaj zavleklo.

Okoli 15 ure, je gospa Mateja Urbančič Jelovšek, ravnateljica OŠ Majde Vrhovnik prinesla rezultate. Sledilo je malce prerivanja okoli oglasne deske, kaj kmalu pa sva na sedmem mestu zagledala štartno številko 21 in ime Blaž Godina. Na celotnem tekmovanju je zbral samo 170 kazenskih točk (napake se točkujejo od 10 do 50 kazenskih točk). 70 jih je Blaž nabral na poligonu, nad čemer nisva bila presenečena (mimo grede, to je bil en boljših rezultatov), kar 100 pa si jih je prislužil na vožnji po mestu, česar pa odkrito rečeno nisva pričakovala. Kljub temu, odlična uvrstitev, če ne najboljša iz naše občine v naših zadnjih nekaj letih pa zagotovo ena izmed najboljših. BRAVO BLAŽ!!!