NARAVOSLOVNI DAN Kmetija (Kmetija Slavec, Knežak)

V uvodu naravoslovnega smo se z učenci 1. triade pogovorili, ponovili znanje o hoji po prometnih površinah. Učenci so opisali in utemeljili pravilno obnašanje na kmetiji, vljudno vedenje do gospodarja in primeren odnos do živali.
Na kmetiji nas je pozdravil gospod Gregor Slavec in napovedal današnje delo.
Najprej smo se sprehodili do kokošje farme v bližini kmetije. Tam so otroci nahranili kokoši. Ugotovili so, kakšno je kokošje prenočišče, kje in kako kokoši valijo jajca, tudi pobrali so jih. Ob prijetnem božanju živalic so izvedeli še več o življenju le-teh, o nevarnostih, ki jim pretijo in še veliko drugega.
Izvedeli smo, zakaj nasad malin letos ni bil donosen. Okrepčali smo se z domačim jabolčnim sokom, kozjim mlekom ali vodo. Otrokom je šlo vse to v slast. Seveda je bilo potrebno preizkusiti tudi igrala. V modernem čebelnjaku smo poslušali in spraševali o življenju in pomenu čebel za ljudi. V nadaljevanju smo se družili s prijaznimi oslički. Pustili so se nam božati, bili so zelo potrpežljivi, ko so jih otroci zajahali. Zanimivo je bilo tudi srečanje s pastirskim psi, ki pa so pokazali (ko se otroci niso primerno vedli), da imajo na tej kmetiji večjo vlogo kot otroci. Krave, ovce in koze smo si lahko ogledali le od daleč, saj učenci niso verjeli gospodarju, da so živali radovedne in bi prišle v našo družbo, če bi bili bolj potrpežljivi in tišji. Kako pa živali spravijo v ogrado, da so zaščiteni vsi (živali in ljudje) in da živalim gospodar lahko pomaga? Učenci so si to ogledali in se preizkusili pri tem.
Naravoslovni dan smo zaključili z vabilom gospodarja za konec šolskega leta, ko bodo otroci lahko prišli na domač sladoled. Dobili smo brošure kmetije in se odzvali na vabilo glede pomladnega spoznavanja čebel. Poslovili smo se in se gospodu Slavcu zahvalili za njegov prispevek k našemu izobraževanju.
Naravoslovni dan je bil zelo poučen, otroci pa so obljubili, da se bodo v nekaterih primerih naslednjič bolj potrudili.