Dan odprtih vrat šole in ND Živim zdravo

V soboto, 27.10., smo na šoli na poseben način obeležili 10 let članstva v slovenski mreži Zdravih šol, ki letos obeležuje 25 let delovanja.
Organizirali smo dan odprtih vrat za krajane in delavce šole ter ND Živim zdravo za naše učence.
Medse smo povabili tudi sodelavce iz NIJZ Koper in Ljubljana (Andreja Rebec s sodelavci) , ki so nam predstavili zdravstveno-preventivne programe Svit (z napihljivim modelom debelega črevesa), Zora in Dora.

Več utrinkov si poglejte v galeriji.

Zdravstvene delavke iz Zdravstveno-vzgojnega centra Ilirska Bistrica (Barbara Janežič, Nataša Jenko in Andreja Muha) so s testom hoje na 2km merile našo telesno zmogljivost in nam na podlagi naših rezultatov svetovale ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo. Dijana Godec in Helena Valenčič sta nas učili, kako oskrbeti poškodbe, ki se zgodijo predvsem doma. Katere so prepovedane droge in kako se boriti proti zlorabi le-teh in odvisnosti od njih? Na ta vprašanja je učencem predmetne stopnje odgovarjal policist PP Ilirska Bistrica Viljen Ljubič. Vsem, ki so to želeli, sta zdravstveni delavki ZD Ilirska Bistrica (Božidara Česnik in Vida Slavec) izmerili krvni tlak in sladkor v krvi. Velik poudarek dajemo tudi skrbi za okolje in pravilnemu ločevanju odpadkov,zato nas je Bojana Bažec iz NIJZ Koper osveščala na to temo. Čebelarja (Vojko-Niko Dodič in Branko Skrt) pa sta nam predstavila pripomočke pri svojem zelo pomembnem delu s čebelami in čebelje pridelke.
Poskusili smo tudi različne vrste medu. Mmm, so bili dobri!
V gospodinjski učilnici so učenci od 6. do 9.razreda s pomočjo učiteljice Klavdije izdelali mazilo iz
sivke, učiteljica Martina S. Čekada pa je s tremi gibalno-plesnimi odmori poskrbela za sprostitve med delavnicami. Kuharice so nam za zdravo malico pripravile odličen zelenjavni namaz.
Dan je v prijetnem vzdušju zelo hitro minil, zato se zahvaljujem vsem prisotnim (imenovanim in
neimenovanim, ki so pripomogli k uspešni izpeljavi tako aktivnega in zanimivega naravoslovnega dne).
Upam, da smo vsaj malo pripomogli k boljši skrbi za okolje in zdravemu načinu življenja nas vseh.
Anica Prosen,
vodja tima Zdrava šola in organizatorica naravoslovnega dne.