Pešbus na OŠ Toneta Tomšiča

Šolarji, starši in učitelji; kaj menite, ste za to, da bi vsakdan šli peš v šolo ob spremstvu odrasle osebe? Takšna je namreč ideja o projektu, v katerem otroci počakajo na določeni postaji in gredo peš (Pešbus) k pouku. 


Pešbus je zabaven, varen, predvsem pa zdrav način prihajanja šolarjev k pouku. Cilj akcije je, da bi otroci vsak dan naredili nekaj za svoje zdravje, zanemariti pa ne gre tudi številnih koristi za okolje in starše, ki zjutraj niso več obremenjeni z razvažanjem in gnečo na cestah.
Ta projekt se je za to šolsko leto na naši šoli zaključil. Izvajali smo ga dva tedna. Sodelovalo je 20 učencev, in sicer učenci iz 2., 3. in 4. razreda z Bača in iz Knežaka.
Pešbusovce so spremljali starši, ki so se prijavili kot spremljevalci – prostovoljci. Večino dni jih je na poti spremljalo lepo vreme. Vsi so se držali pravil, ki smo jih določili na začetku projekta. Sodelujoči so bili nad takim načinom prihoda v šolo navdušeni.
Hvala vsem za sodelovanje.


Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa in Bicivlaka nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.
Tina Jenko, koordinatorica Pešbusa