Kulturni dan

Ob Prešernovem dnevu in 200. obletnici rojstva Miroslava Vilharja smo na OŠ Knežak imeli kulturni dan od 1. do 9. razreda. Izžrebani voditelji so bili: Ažbe Pezdir, Ema Hrovatin, Teja Škrlj in njihov vodja Jernej Smerdel. Določili so vrstni red nastopov ter poskrbeli za napovedi ter informativni povezavalni tekst.

Več fotografij si oglejte tukaj.


Med ustvarjalci programa pa so bili vsi učenci, vsaj v pevski točki. Od 1. do 5. r. so se po malici naučili pesem Sonček čez hribček gre, od 6. do 9. pa Po jezeru bli’z Triglava pod vodstvom naših pevovodkinj, uč. Morene in Nives.
Sedmošolke Tea Felicjan, Sara Fatur, Alina Kirn in Lea Pavlovec so uprizorile uro slovenščine, posvečeno Francetu Prešernu. Na humoren način so podale nekaj življenjepisnih podatkov o našem največjem pesniku. Učiteljica je po vprašanju za bonbon začela s kvizom, koliko poznajo Prešerna.
Povodnega moža so interpretirali učenci 4. in 5. razreda.
Vilharjevo Grad Kalec sta recitirala Sara Šircelj Tim Tomšič. Mentorici sta bili Janja Ivančič in Tina Jenko.
Uč. Anica Prosen pa je izbrane učence iz 1., 2. in 3. razreda naučila plesati na Vilharjevo Rožic ne bom trgala.
Voditelji so izrazili upanje, da je bila proslava učencem všeč in se zahvalili za kulturni program, ki so ga v enem dopoldnevu mojstrsko ustvarili, torej se izmislili in izpilili.
Nenastopajoči učenci pa so imeli likovne delavnice z mentoricama Alenko Biščak in Petro Valenčič ter razrednimi učiteljicami. Uprizarjali so grad Kalc, Prešerna in Vilharja v različnih tehnikah. Izpod njihovih rok so prihajali privlačni in lepi izdelki; nekateri so popestrili oder, saj so bili pritrjeni na sive panoje.
Ob zaključku proslave je bila k besedi povabljena ga. ravnateljica, Tea Gustinčič, ki je z izbranimi besedami povedala, kaj vse je kultura.
“To ni neki oddaljeni pojem, stvar v daljavi; kultura je, kako jemo, hodimo, pijemo, govorimo, pišemo, se oblačimo. /…/ Kultura smo mi!”
S svojo srčno kulturo lahko praznujemo vse leto.